Home / handig / 5 dingen die je moet weten over het laten schilderen van je kozijnen

5 dingen die je moet weten over het laten schilderen van je kozijnen

29 mei, 2020 Door: Erik
min. leestijd
Kozijnen schilderen

Een nieuwe verflaag op je kozijnen doet wonderen voor de uitstraling van je huis. Afbladderende of vervaagde verf kan al snel voor een armoedige en vervallen gezicht zorgen.

Het laten schilderen van je kozijnen kan goedkoop, snel en makkelijk. Hier lees je alle informatie die je nodig hebt, van kosten tot schildertechnieken.

Na het lezen van deze belangrijke punten kun je geïnformeerd keuzes maken over het laten schilderen van je kozijnen. Binnen een mum van tijd ziet je huis er weer zo goed als nieuw uit.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Kozijnen binnen

De locatie van de kozijnen die geschilderd moeten worden, heeft een nogal grote invloed op de techniek die gebruikt wordt. Wanneer je de kozijnen binnen een opknapbeurt wil laten geven, zijn er een paar dingen belangrijk om te weten.

Ten eerste wordt dit vaak gedaan met verf die bijna geen geur heeft, zoals een lak op basis van acryl. Een verflucht die binnen blijft hangen kan namelijk erg bedwelmend zijn en lang blijven hangen.

Daarnaast is het goed om te weten dat een temperatuur van rond de twintig graden ideaal is voor de binnenverf. Zorg dus dan de temperatuur binnen redelijk stabiel blijft. Ook kun je ervoor kiezen om je kozijnen volledig te transformeren door bijvoorbeeld het kitten en plamuren opnieuw te laten doen.

Bij schade aan je kozijnen kun je het hout of de ramen ook laten herstellen. Houdt er ook rekening mee dat de verschillende lagen tijd nodig hebben om te drogen.

Als je dus meerdere lagen wil of de kozijnen wil laten aflakken, wordt dit een proces dat meerdere dagen duurt.

Kozijnen buiten

Het schilderen van de kozijnen aan de buitenkant, is een wat ingewikkelder is dan het schilderen van de kozijnen binnen. Waar de temperatuur en andere omstandigheden binnen goed te controleren zijn, valt dit buiten niet altijd mee.

Het is dus belangrijk om een goed moment te kiezen om de buitenkant van je huis te laten schilderen. Zoals eerder gezegd is twintig graden de ideale verftemperatuur, dus kies geen moment midden in de winter of op een hete zomerdag. Dit bemoeilijkt de werkzaamheden en zorgt voor een minder mooi resultaat.

Wel zijn er types verf die wat beter bestand zijn tegen extreme temperaturen. Ook met regen moet uiteraard rekening worden gehouden. Vochtig hout kan moeilijk beschilderd worden en dit zorgt op de lange termijn voor een versneld verval.

Bij de buitenkozijnen is het van nog groter belang dat de verflaag goed wordt afgelakt. Een lak die beschermt tegen weer en wind is hard nodig in het onvoorspelbare Nederlandse klimaat.

Kleur 

Een kleur kiezen voor je kozijnen is iets waar je goed de tijd voor moet nemen, want het bepaalt zowel binnen als buiten de volledige sfeer van je huis.

Natuurlijk is het leuk om met trends en populaire kleuren mee te gaan, maar een goede verflaag blijft een stuk langer zitten dan een trend mee gaat. Dus bedenk vooral waar je persoonlijke voorkeur ligt. Bij de buitenkozijnen is het ook erg belangrijk om de regels te checken.

Bij vele huur-en koophuizen is er maar één kleur toegestaan, om de samenhang van de straat en wijk te behouden. Let dus goed op of dit bij jou het geval is, voordat je de kozijnen felroze laat verven.

Wanneer je het echt niet zo goed weet, kun je je door de schilder laten adviseren. Hij of zij heeft veel ervaring met verf en kleuren, en weet wat een bepaalde kleur met een ruimte doet.

Wil je een knusse sfeer creëren of wil je de ruimte zo groot mogelijk laten lijken? De kleur moet goed aansluiten bij de inrichting en indeling van het huis. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere kleuren te gebruiken voor je kozijnen.

Houd er wel rekening mee dat de dekking en dus de benodigde hoeveelheid lagen zullen verschillen.

Materiaal

Het materiaal van je kozijnen speelt een grote rol bij het laten verven. Houten kozijnen vergen vrij veel werk, en het is daarbij ook noodzakelijk om te controleren op houtrot en zachte plekken.

Dit moet eerst verwijderd en vervangen worden voordat er geschilderd wordt, anders krijg je een oneven resultaat. Kunststof kozijnen ogen vaak minder luxe, maar zijn veel makkelijk op het gebied van onderhoud.

Ze hoeven zelden geschilderd te worden en de weersomstandigheden doen ze bijna niks. Wel moet je voor dit soort kozijnen andere soorten verf gebruiken, omdat het zich op een andere manier hecht dan op hout.

Een goede primer zorgt ervoor dat de verf decennialang meegaat. Ook kunnen dezelfde kleuren er op kunststof en hout op verschillende manieren uitzien.

Laat je altijd adviseren door een schilder en ga niet zomaar zelf aan de slag. Er zijn heel veel dingen waar rekening mee moet worden gehouden om het mooiste resultaat te krijgen.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Wat gaat het je kosten?

De kosten zullen per klus en per schilder flink uiteenlopen. Wanneer je kozijnen flink beschadigd of verrot zijn, zal dat eerst opgelost moeten worden. Dit zal voor extra kosten en tijd zorgen.

Ook is het aantal kozijnen dat je geschilderd wil hebben een belangrijke indicator van de prijs. Zoals eerder genoemd moet je er rekening mee houden dat de grondlaag, verflagen en laklagen veel tijd nodig hebben om te drogen.

Dit betekent dat het schilderen van veel kozijnen best een lange tijd kan duren. In dit geval geldt wel: Goedkoop is duurkoop. Een goed schilderwerk gaat jaren mee, terwijl gehaast werk snel af gaat bladderen en kwalitatief niet sterk is.

Het kan handig zijn om meerdere offertes aan te vragen of eerder werk van schilders te bekijken. Schilders met meer ervaring en specialiteiten vragen vaak wat meer, maar soms is het slim om daar toch voor te kiezen.

Met name het buitenwerk vergt veel kennis van soorten verf en de bijbehorende kwaliteiten. Dit houdt in dat het laten schilderen van de buitenkozijnen hogere kosten met zich meebrengt dan hetzelfde werk bij de binnenkozijnen.

Voor het binnenwerk kun je uitgaan van enkele honderden euro’s, terwijl het buitenwerk je meer dan duizend zal gaan kosten. Natuurlijk zijn deze kosten sterk afhankelijk van het aantal kozijnen dat geverfd moet worden. 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever