Home / handig / Alle informatie over het laten verven van jouw renovlies

Alle informatie over het laten verven van jouw renovlies

2 juni, 2020 Door: Erik
3 min. leestijd
Verven over renovlies behang

Wanneer je muren oneven zijn, beschadigingen hebben of scheuren beginnen te krijgen, kun je deze onaantrekkelijkheden verbergen door middel van renovlies behang. Dit soort behang behoort tot het type glasvezelbehang en is prachtig glad en egaal.

Je kunt het behang laten zoals het is, maar je kunt het ook nog personaliseren. Het is ideaal om over te schilderen, en je kunt er zelfs nog een keer overheen behangen. Een ander groot voordeel is dat het renovlies vocht opneemt, zodat er minder scheuren in de originele muur ontstaan.

Voor het allermooiste effect laat je een schilder je renovlies verven. Hier lees je alles wat je moet weten over het schilderen en personaliseren van je renovlies behang.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Waarom renovlies verven?

Renovlies op zichzelf is al mooi, omdat het alle oneffenheden van de muur eronder bedekt. Verven is daarom niet per sé nodig, maar het kan zeker meerwaarde hebben. Kant en klaar renovlies behang is heel vaak wit, en soms ook in standaardkleuren als zwart en grijs te verkrijgen.

Wie er een wat meer persoonlijke tintje aan wil geven, kan ervoor kiezen om het behang te laten verven. Uiteraard is het dan het handigst om wit behang te kiezen. Renovlies is door zijn gladde oppervlak erg geschikt als verfoppervlak.

Hoewel je ook gelijk op de muur zou kunnen schilderen, zorgt renovlies voor een immens veel mooier resultaat en is het makkelijker te beschilderen. Ook is het mogelijk om figuren of stencils op je renovlies muur te laten maken. Dit is vooral leuk in bijvoorbeeld kinderkamers of als decoratieve muur in je huis of op je kantoor.

Wat voor soort verf is geschikt?

Je kunt verschillende soorten verf kiezen voor het beschilderen van renovlies, maar gewone muurverf is het goedkoopst en makkelijk te gebruiken. Ook kun je bij de schilder om advies vragen over kleuren en soorten verf.

Door zijn gladde oppervlak is renovlies te verven met uiteenlopende materialen. Met verfrollers krijg je een meer effen en egaal effect, terwijl je met kwasten een wat artistiekere uitstraling krijgt. Het is dus helemaal aan jou welke verf, welke kleur en welk materiaal er wordt gebruikt.

Ook kun je daarna nog kiezen voor een coating. Dit is niet per sé nodig, want ook zonder beschermlaag gaat geverfd renovlies behang decennialang mee.

Types renovlies behang

Er bestaan verschillende soorten renovlies behang, die stuk voor stuk verschillende kwaliteiten hebben. Wat de juiste soort is voor jou hangt af van de ondergrond van het behang en de functie die het behang gaat hebben.

Ten eerste is het goed om te weten dat er renovlies van verschillende diktes bestaat. Wil je het behang puur en alleen gebruiken als oppervlak om over te schilderen? Dan is een vrij dun renovlies goed genoeg, eentje van zo’n 120 gram. Deze soort zorgt voor een gladde muur die vrij is van lelijke plekken of putten en gaten.

Wil je dat je muur ook echt beschermd is tegen beschadigingen? Dan moet je een dikkere soort kiezen, van rond de 200 gram. Muren die echt flink ruw zijn en veel oneven stukken hebben, worden bedekt met een renovlies van minimaal 280 gram.

Bij het kiezen van een soort moet je wel in je achterhoofd houden dat de dunste types ook het makkelijkst aan te brengen zijn. Bedenk dus goed hoe de muur er op dit moment aan toe is en wat je ermee wil gaan doen.

Naast verschillende diktes, bestaan er natuurlijk ook veel verschillende merken. Merken als Erfurt en Rasch zijn al jarenlang toppers en hebben hun kwaliteit meer dan bewezen, maar zijn zeker niet de goedkoopste op de markt.

Bij veel winkels heb je ook genoeg B-merken of eigen merken. Toch is het vaak niet handig om voor de goedkoopste variant, dit gaat niet het mooiste resultaat opleveren. Laat je adviseren en houd daarbij in gedachten dat de soort geschikt moet zijn om te verven.

Je hebt bij de grote merken ook vele specialistische types zoals milieuvriendelijk en allergenen-vrij behang. Dit kan interessant zijn als je specifieke wensen hebt.

Waar bestaan de kosten uit?

Wanneer je renovlies wil laten aanbrengen en het wil laten verven, bestaan je kosten uit meerdere onderdelen. Het renovlies en de verf zelf, dus de materialen, en uiteraard het loon van de behanger of schilder die het werk uitvoert.

Hierbij spelen dus de kwaliteit en prijs van de materialen en de prijs van de werkzaamheden een rol. Een goedkope optie zou bijvoorbeeld bestaan uit een standaard soort renovlies van 120 gram, dat overgeverfd wordt met standaard muurverf.

Hierbij kun je uitgaan van minimaal twee tientjes per vierkante meter. Je kunt het qua verf en renovlies type zo duur maken als je zelf wil.

Let er ook op dat schilders werken met voorrijkosten. Je kunt dus beter meerdere klussen in een keer laten doen dan de werkzaamheden uitspreiden over meerdere dagen. Ook verschillen de kosten per bedrijf of schilder.

Onthoud dat een dikker renovlies moeilijker is om netjes aan te brengen. Als je dus een groot oppervlakte hiermee wil bedekken is het verstandig om iemand in te huren die veel ervaring en expertise heeft.

Het is mogelijk om je behang zelf aan te brengen, maar dit is altijd een stuk lastiger dan het lijkt. Wie geen ervaring heeft met behangen, zal eindigen met een oneven en scheef behangen muur waarop je de naden goed ziet zitten. Niet ideaal dus.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Welke kleur wordt het?

Een hele muur of meerdere muren verven, heeft grote gevolgen voor de kamer. Het kan de ruimte groter en ruimer laten lijken, of je juist een claustrofobisch gevoel geven. Dit laatste wil je natuurlijk voorkomen, en daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden.

Uiteraard zijn er elk seizoen verschillende kleurentrends die je kunt volgen, maar vraag je wel af of die trends goed passen bij jouw voorkeuren. Wanneer een schilder de ruimte en de rest van het huis of gebouw heeft gezien, kan hij beter adviseren over passende kleuren en tinten.

Bij het kiezen van een kleur moet je dus je eigen wensen, de kenmerken van de ruimte en de sfeer van de omgeving goed overwegen. Je kunt ook altijd om foto’s of samples van potentiële kleuren of kleurencombinaties vragen.

Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan en past de kleur van de muren altijd goed in jouw huis. 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever