Home / handig / Een cinewall maken, zo doe je dat

Een cinewall maken, zo doe je dat

27 maart, 2020 Door: Erik
4 min. leestijd
Cinewall met een houten muur

In lijn met de technologische ontwikkelen is ook een cinewall maken een populaire trend geworden. De laatste tijd hebben veel elektronische apparaten een transformatie doorgemaakt. Zo zijn televisies steeds platter en luxer geworden. Bij dit moderne design hoort natuurlijk het grootst mogelijke kijkplezier. De cinewall is een goede mogelijkheid om dit te bereiken. Een cinewall maken is echter niet heel erg makkelijk.

Dit is een voorzetwand die naar eigen wensen kan worden ingericht. Met behulp van deze TV wand kan een televisie worden opgehangen en kunnen de kabels netjes worden weggewerkt.

Ook kan overige elektronische apparatuur netjes worden opgeborgen. Er is genoeg keuze, zowel voor de doe-het-zelver als voor de daarin gespecialiseerde bedrijven.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Zelf een cinewall maken

Een cinewall bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel moet tegen de muur worden bevestigd. Dit wordt ook wel de ‘basisset’ genoemd en is als het ware de fundering van de cinewall.

Daar tegenaan komt de ‘decoset’ hetgeen naar eigen smaak kan worden ingericht en de sfeer van het design bepaald.

Het maken van een cinewall is voor een beetje doe-het-zelver zeker geen onmogelijke klus. En hoe leuk is het om hier zelf tijd en moeite in te steken om vervolgens trots het eindresultaat te mogen aanschouwen?

Er zijn bijvoorbeeld zeer uitgebreide bouwtekeningen te koop waar alle benodigde materialen en gereedschappen reeds op zijn vermeld.

Dan hoeft de klusser alleen nog maar de stappen van de bouwtekening te volgen. Wel gaan er een aantal cruciale stappen aan het bouwen vooraf. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Het blijft een bouwproject waarbij het een en ander mis kan gaan. Het is daarom altijd slim om een vast stappenplan aan te houden. Uiteraard zijn er verschillende tips om de klus succesvol te laten verlopen:

  1. Om te beginnen zal het bouwplan afgestemd moeten worden op de specifieke televisie en de locatie waar de TV wand moet komen. Het spreekt voor zich dat de afmetingen zorgvuldig moeten worden opgenomen en dat er gekeken moet worden naar de manier waarop de televisie bevestigd moet worden. Op deze manier kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.
  2. Daarnaast is het van groot belang dat er goed gekeken wordt of alle benodigde materialen en gereedschappen voorhanden zijn voor er gebouwd gaat worden. Veel gereedschap zal vaak al standaard in huis zijn, maar het is zeker aan te raden dit van te voren nog even te controleren. Een goed begin is het halve werk. 
  3. Daarna kan de zoektocht naar een geschikte bouwtekening beginnen. Zoals hiervoor reeds genoemd, zijn er ook vrij uitgebreide bouwtekeningen te koop. In dat geval heeft het uiteraard de voorkeur eerst de bouwtekening aan te schaffen en vervolgens aan de hand daarvan te kijken naar de benodigde materialen en gereedschappen.

Een cinewall op maat maken

Een decoset van de TV wand kan naar ieders smaak worden uitgebreid. Zo kunnen er kastjes en planken naar keuze op worden bevestigd. Op deze manier kan ook overige elektronische apparatuur netjes worden opgeborgen of kan het kijkplezier geperfectioneerd worden met decoratie naar smaak.

Bijvoorbeeld die hele mooie vaas die nu op de bijzettafel staat en die ook heel erg mooi zou staan naast de televisie. Ook kunnen er bijvoorbeeld spotjes achter de wand worden bevestigd.

Dit is natuurlijk een extra sfeermaker en zorgt voor een rustgevend stemming. Sfeerlichtjes of led lichtjes in het design is tevens een echte aanrader.

Ook een cinewall met haard behoort tot de mogelijkheden. Een TV wand is de ideale mogelijkheid om een televisie en een elektrische openhaard te combineren. 

Een cinewall laten maken

De toename in populariteit van de TV wand is ook de professionele klussers niet ontgaan. Er zijn dan ook verschillende bedrijven die cinewalls aanbieden die kant-en-klaar zijn. Ook wordt regelmatig aangeboden om cinewalls op maat te maken.

Een voordeel hiervan is dat er vaak een mogelijkheid is om de beschikbare modellen op voorhand te bezichtigen, bijvoorbeeld in een showroom.

Daarnaast kan het handig zijn wanneer je extra elementen aan de TV wand wilt toevoegen. Deze vakmensen verrichten dagelijks zulke klussen, hetgeen ook zeker terug te zien zal in de kwaliteit van het eindresultaat. Daarnaast hoeft er verder niet nagedacht te worden over benodigde materialen enzovoort.

Daar zorgt de vakman allemaal voor. De klant hoeft alleen te kijken naar het ontwerp en of het aan de wensen voldoet. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Cinewall met haard maken

Zowel een televisie als een haard zijn bronnen van ontspanning. Het is natuurlijk gaaf om dit te combineren.

Terwijl je naar de televisie kijkt kan je tevens genieten van de openhaard. Hoewel een cinewall met haard al een stuk ingewikkelder wordt, is ook dit mogelijk om zelf te maken. Er moet echter wel met een aantal dingen rekening worden gehouden.

Ten eerst is het verstandig om een elektrische haard te nemen. Dit brengt de minste risico’s met zich mee omdat deze geen warmte afgeeft.

Anders wordt de constructie een heel stuk ingewikkelder wat zeker niet ten goede komt aan de levensduur van de televisie. Daarnaast moet gekeken worden naar de afmetingen van zowel de kachel als de televisie.

Het is gebruikelijk om de kachel wat lager en breder vorm te geven dan de televisie. Een bredere haard geeft een mooi optisch beeld en plezierig kijkplezier. Een lage kachel zorgt ervoor dat de televisie niet te hoog komt te hangen.

Let tenslotte goed op de kwaliteit van de haard. Er zit een groot verschil in hoe ‘realistisch’ het vuur. Het is zeker aan te raden om langs een showroom te gaan indien die mogelijkheid er is. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat er lange tijd met plezier naar de TV wand kan worden gekeken.

Kosten van het maken van een cinewall

Zoals hiervoor al vermeld zijn er dus ontelbaar veel mogelijkheden. Een cinewall kan de vorm hebben van een simpele voorzetwand om de kabels mooi weg te werken. Het kan ook worden uitgebreid met bijvoorbeeld kastjes, lampjes of een openhaard.

Het is dan ook lastig een prijskaartje aan een TV wand te hangen. Als doe-het-zelver moet je er rekening mee houden dat je natuurlijk moet betalen voor de benodigde materialen, dat er voor een uitgebreide bouwtekening ook betaald moet worden en dat er ook tijd gemoeid is met het bouwen.

Indien je een cinewall op maat wilt laten maken betaal je natuurlijk ook voor de materialen en het design en betaal je voor het vakmanschap van de klusser.

Hoe hoog deze kosten zullen zijn hangt voornamelijk af van de eisen die aan de TV wand worden gesteld. Bij veel bedrijven kan er een offerte worden aangevraagd.

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever