Home / handig / Een extra groep laten aanleggen: dit is wat je moet weten

Een extra groep laten aanleggen: dit is wat je moet weten

28 mei, 2020 Door: Erik
4 min. leestijd
elektricien die bezig is met het aanleggen van een extra groep

Om veel verschillende redenen kan het handig zijn om een extra stroomgroep aan te laten leggen. Wanneer er een groot aantal apparaten afhankelijk is van een groep of wanneer je een nieuw apparaat aanschaft, kan het zijn dat het aantal groepen simpelweg niet voldoet aan je energie benodigdheden.

Dit kan resulteren in het overbelasten van je groepen en het niet tegelijkertijd kunnen gebruiken van bepaalde apparaten. Dan kan het laten aanleggen van een extra groep vele voordelen hebben. Hoe werkt het, wat kost het en wat levert het je op? Je leest het hier.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Waarom een extra groep?

Een stroomgroep heeft als functie om meerdere elektriciteitspunten als lichtschakelaars en stopcontacten met elkaar te verbinden. Wanneer er teveel punten op een groep zijn aangesloten, trekt de groep dit niet en vallen er bijvoorbeeld apparaten uit.

Dit wil je uiteraard voorkomen. Wanneer je merkt dat dit wel eens gebeurt of als je bijvoorbeeld een vaatwasser of ander groot apparaat aanschaft, is het verstandig om een extra groep aan te laten leggen.

Hierdoor verlaag je de druk op de bestaande groepen en kun je al je apparaten moeiteloos tegelijk gebruiken. Ook wanneer je zonnepanelen aanschaft moet je verplicht een nieuwe groep laten aanleggen.

Dit is een taak die je beter uit kunt besteden, omdat het ingewikkeld en gevaarlijk kan zijn. Bij onzorgvuldig werk kun je jezelf elektrocuteren of de gehele stroom uit laten vallen. Een elektricien kan dit klusje bovendien binnen erg snel klaren.

Extra groepen voor de keuken

De keuken is vaak een ruimte waar veel energie wordt gebruikt. De oven, vaatwasser en magnetron zijn voorbeelden van apparaten die ontzettend veel stroom trekken. Daarom is het handig om voor de keukenapparaten meerdere groepen te gebruiken.

Ook als je wil overstappen op het koken met een inductieplaat, moet je een extra groep aan laten leggen. Bij een uitgebreide inductieplaat heb je zelfs meerdere nieuwe groepen nodig.

Ook heb je hier een apart stopcontact voor nodig, dat de elektricien ook voor je aan kan leggen. Het vermogen van de plaat en de staat en grootte van je meterkast hebben erg veel invloed op de kosten en het proces.

Verzamel van tevoren zoveel mogelijk informatie zodat de elektricien jou een zo gedetailleerd mogelijke offerte kan bieden. Op die manier weet je waar je aan toe bent en kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.

Hoe werkt het in de meterkast?

De staat, omvang en leeftijd van je meterkast spelen een grote rol wanneer je een extra groep aan wil laten leggen. Er zijn verschillende manieren om kortsluitingen en stroomlekken te voorkomen, die allemaal plaatsvinden in jouw meterkast.

Ten eerste is het belangrijk om te checken of je beschikt over een aardlekautomaat. Dit is een heel handig apparaatje dat ingrijpt wanneer er stroom weglekt. Het schakelt alleen de specifieke groep uit die het lekken veroorzaakt en zorgt er dus niet voor dat je gehele stroom uitvalt.

Zo is het makkelijk om te zien waar het probleem zit en welke groep je eventueel moet vervangen. Voor het ontdekken van een lek kun je ook de standaard aardlekschakelaar gebruiken, maar deze schakelt gelijk alle groepen uit.

Hierdoor zie je niet gelijk om welke groep het gaat en ben je een stuk langer bezig met het herstelproces.

Ten tweede kan het zo zijn dat er in je meterkast geen plek meer is. Dit komt vaak voor bij wat oudere meterkasten die nog niet zo uitgebreid zijn. In dit geval moet je je groepenkast laten uitbreiden.

Hierbij kun je bijvoorbeeld een extra toevoeging aan de kast laten installeren om de energiedruk beter te verdelen. Ook is het belangrijk om te weten dat stoppen na ongeveer dertig jaar “over datum” zijn en gevaarlijk kunnen worden.

Zijn de stoppen bij jou de dertig jaar gepasseerd? Laat alles dan vervangen. Anders loop je de kans dat ze niet meer goed werken of zelfs vlam kunnen vatten.

Vanwege veiligheidsredenen is het altijd verstandig om dit soort dingen niet zelf te doen, maar een elektricien te laten komen. Ook als je niet precies weet hoe de meterkast in elkaar zit of hoe oud hij is, kun je een elektricien inhuren om ernaar te kijken.

Wat zijn de kosten?

Het kostenplaatje van een elektricien bestaat uit verschillende posten. Je betaalt uiteraard het uurloon, dat per vakman kan verschillen. Ervaring en expertise komen vaak met een prijskaartje, maar dat is wel wat je wil van iemand die verantwoordelijk is voor jouw stroomverdeling.

Per extra groep die aangelegd moet worden betaal je dan nog een bepaald bedrag aan losse kosten. Vaak komt er dan ook nog een klein bedrag aan voorrijkosten bij. Zorg dus dat je van tevoren goed door hebt wat het probleem is, zodat de klus snel en in een keer geklaard kan worden.

De kosten van het laten aanleggen van extra groepen zijn afhankelijk van een paar dingen. De hoeveelheid nieuwe groepen die je aangelegd wil hebben speelt bijvoorbeeld een grote rol. Heb je aan één genoeg of heb je meerdere apparaten die problemen met de stroom opleveren?

Het aanleggen van een losse groep is redelijk goedkoop en de kosten hiervan liggen vaak rond de honderd euro. Elke extra groep die je daar nog bij wil gaat je rond de zeventig euro kosten. Wanneer er bijvoorbeeld ook nog een aardlekschakelaar of -automaat aangelegd moet worden, lopen de kosten wat op.

Wat nou als er meer gedaan moet worden dan alleen het aanleggen van een extra groep? Dan worden de werkzaamheden ingewikkelder en stijgen de kosten dus ook. Dit kan gebeuren wanneer je meterkast verouderd is en er dus een extra kast bijgevoegd moet worden of de alle groepen opnieuw geordend moeten worden.

Hoewel de kosten hiervan niet altijd mee zullen vallen, is het van groot belang dat je alles laat doen wat de elektricien als noodzakelijk ziet. Zoals eerder al genoemd is, kunnen verouderde meterkasten en stoppen voor gevaarlijke situaties zorgen.

Laat je goed adviseren over wat er nodig is en ga niet zelf dingen proberen te maken. De kosten van zo’n volledige hergroepering kunnen oplopen tot tegen de duizend euro.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

De ingreep

Het aanleggen van een simpele extra groep kan erg snel gedaan worden en is een redelijk goedkope klus. Wil je dat er wat meer gedaan wordt of is dat simpelweg heel hard nodig? Dan gaat het je wat meer tijd en geld kosten.

De situatie in je meterkast is echter niet iets om op te besparen. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en gevolgen. Om de kosten laag te houden kun je goed kijken naar de voorrijkosten. Wanneer de elektricien dichterbij gevestigd is en snel goed werk levert, kun je de voorrijkosten beperken. 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever