Home / algemeen / Een goede schutting plaatsen doe je zo

Een goede schutting plaatsen doe je zo

8 mei, 2020 Door: Erik
3 min. leestijd
Schutting plaatsen

Als je een schutting wilt plaatsen kun je dat doorgaans best goed zelf doen. Er zijn echter wel wat punten om rekening mee te houden zodat de schutting helemaal naar je zin is en deze goed bevalt.

We hebben zelf uitgezocht wat er allemaal belangrijk is bij een schutting plaatsen dus lees de volgende tekst eens door voordat je aan deze klus begint. Uitbesteden aan een klusser kan uiteraard ook altijd.

Hoef je er zelf niks voor te doen maar staat er straks wel een goede afscheiding in je tuin zodat jij de nodige privacy hebt. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Een schutting plaatsen uit losse panelen of planken

Een schutting is doorgaans van hout gemaakt. Je kunt ervoor kiezen complete panelen te laten maken die je naast elkaar plaatst maar de schutting helemaal vanaf nul opbouwen met losse planken kan uiteraard ook.

Als je voor het laatste kiest ga je het beste naar de bouwmarkt of houthandel om te kijken welk soort hout je daarvoor gaat gebruiken. Kijk hierbij naar het materiaal en naar de afmetingen.

Als de schutting die je wilt plaatsen een bepaalde lengte wordt bekijk dan met welke maat planken je deze het beste maken kunt. Zo hoef je er zo min mogelijk af te zagen. Dat betekent niet alleen minder werk maar ook minder afval. 

Wat voor hout je kiest kan de schutting prijzen bepalen

Je kunt voor het maken van een schutting kiezen uit diverse soorten hout. Kies je voor onbehandeld hout dan dien je dit te schilderen of te lakken. Voor een veel gekozen soort zoals geïmpregneerd hout geldt dat dit al behandeld is.

Dit dien je na een paar jaar opnieuw af te lakken. Doe je dit met regelmaat dan blijft je schutting langer mooi en kun je er ook langer gebruik van maken omdat deze niet snel zal wegrotten.

Kies je voor een hardhouten schutting dan zal deze lang meegaan maar houd er wel rekening mee dat deze in aanschaf duurder is. 

Schutting laten maken uit gelijke panelen

Heb je een schutting nodig voor een groot stuk tuin, bijvoorbeeld zowel aan de zijkant als aan de achterkant, mee af te zetten? Dan kun je ervoor kiezen complete panelen te laten maken.

Deze zijn in standaardmaten te koop en kunnen ook voor je op maat gemaakt worden. In dat tweede geval meet je het beste eerst goed op hoe lang de schutting dient te worden.

Met de maten ga je naar de houthandel en daar kunnen ze precies zoveel panelen maken als jij nodig hebt. Hierbij wordt altijd getracht zoveel mogelijk hele delen te gebruiken die nagenoeg allemaal even groot zijn.

Mocht het laatste deel dat je zet nu net wat te breed zijn dan haal je daar gewoon een plank af. Dat is eenvoudig te doen en als je dat op een onopvallende plaats doet is dat geen enkel bezwaar. 

Horizontale of verticale planken voor je schutting

Als je een schutting maakt uit losse planken dan worden deze meestal verticaal bevestigd. Horizontaal kan maar dan kies je het beste voor zogenaamde rabatdelen. Deze worden ook vaak gebruikt om bijvoorbeeld een tuinhuisje van te maken.

Deze delen zijn voorzien van een speciale rand waarmee je ze in elkaar kunt schuiven. Zo passen de delen prima in elkaar en voorkom je dat er openingen in de schutting ontstaan. 

Nieuw geplaatste schutting

Schutting plaatsen betekent kosten voor extra materiaal

Nu heb je voor een schutting plaatsen niet alleen de panelen nodig. Houd er ook rekening mee dat er tussen elk paneel een paal dient te staan die je ingraaft.

Meet ook de palen op (vergeet niet er zowel eentje aan het einde als aan het begin te zetten) zodat je deze breedte ook meerekent. Naast palen heb je uiteraard bevestigingsmateriaal nodig en het juiste gereedschap.

Een beetje handigheid is wel geboden bij het plaatsen van een schutting. Doe je het zelf? Zorg dan dat je de nodige hulp krijgt van een ander want alleen is het niet te doen. 

Een hout beton schutting plaatsen

Nu zijn de meeste schuttingen doorgaans van hout gemaakt. Hout kan rotten, zeker als het in de grond zit. Kies daarom altijd voor goede palen en zorg dat de schutting zelf de grond niet raakt.

Als deze daarmee in contact komt is de kans op rotten alleen maar groter door vocht. Je kunt dit voorkomen door eerst een laag muurtje te plaatsen waarop je de schutting zet. Vaak zie je dat er een muurtje met fundering of betonpoeren gezet wordt.

Dit is nodig omdat het een behoorlijk gewicht te verduren krijgt en je niet wilt dat de schutting spontaan omwaait of afbreekt als deze niet goed vaststaat. Metsel de muur altijd goed waterpas want dan staat de schutting ook meteen recht.

Je ziet regelmatig panelen die zowel op als tussen een muurtje gemetseld worden. Hiermee kun je een prima afscheiding vormen. Beton schutting prijzen variëren naarmate je voor meer metselwerk of juist voor meer houten onderdelen kiest. 

Schutting plaatsen is delen in kosten met de buren

Als je een schutting plaatst doe je dat doorgaans tussen twee tuinen, huizen of opritten in. De schutting kun je plaatsen op eigen grond. Kijk daarvoor goed waar de kadasterpalen staan zodat je op de eigen terrein blijft.

Nog beter: overleg met je buren wat zij willen. Willen jullie allebei een schutting hebben tussen de tuinen in? Dan kun je deze precies op de scheiding van de percelen plaatsen. Zo hebben jullie er allebei wat aan en wordt er zo min mogelijk ruimte van de tuin voor gebruikt. Als je samen een schutting zet met de buren kunnen jullie de klus ook samen uitvoeren.

Een extra paar handen is daar zeker nuttig bij. En wat nog belangrijker is: de kosten voor de schutting kunnen dan samen gedeeld worden. Zeker als je een flinke schutting nodig hebt en voor goed en duurzaam materiaal kiest kan deze best prijzig uitvallen. Deel je het aankoopbedrag dan scheelt dit aanzienlijk. 

Ga voor een goede kwaliteit in plaats van een goedkope schutting

We hebben het al genoemd: het materiaal waarvan de schutting gemaakt is. Kies je voor duurder en dikker hout dan kan de schutting langer meegaan. Voordeel van wat dikkere planken is dat je daar niet snel doorheen kijkt.

Een schutting zet je uiteindelijk toch hoofdzakelijk om zelf lekker rustig in je eigen tuin te kunnen zitten. Als je de panelen zelf maakt let er dan altijd goed op dat je ze op dermate afstand van elkaar zet dat je er niet makkelijk doorheen kijkt.

Zo zet je de planken in het verband tegen elkaar aan (en krijg je twee kanten aan je schutting) en voorkomt dit veelal inkijk. Hoe dikker de planken zijn die je kiest en hoe korter je ze op elkaar zet, hoe minder inkijk. 

Kijk altijd goed wat het gaat kosten

Kies je voor complete panelen? Dan kun je daarbij aangeven hoe je wilt dat deze gemaakt worden. Heb je met een beperkter budget te maken dan zal de keuze eerder op wat voordeliger hout vallen maar houd er wel rekening mee dat de investering in beter hout wel loont op den duur.

Bij een schutting plaatsen dien je altijd rekening te houden met de prijs per meter. Hoe groter de tuin, hoe meer je nodig hebt. Vraag altijd op voorhand de prijs voor een schutting plaatsen aan in een offerte of in ieder geval voor het materiaal. 

Een poort heb je ook nodig 

Houd er ook rekening mee dat je, wanneer je een schutting zet, deze voorziet van een poort. Deze kun je laten maken, inclusief hang- en sluitwerk maar zelf in elkaar zetten met dezelfde planken kan uiteraard ook.

Zo vormt de poort een mooi geheel met de rest en kun je altijd achterom de tuin in. Alles dichtmaken is uiteraard niet zo praktisch. Zeker als je een schutting aan de achterzijde van de tuin plaatst heb je een poort nodig. Tussenin is dit niet altijd noodzakelijk tenzij je een snelle doorgang naar de buren wilt maken. 

Schutting plaatsen op aflopende grond

Vaak zal een schutting op een stuk vlakke grond geplaatst worden. Is dit nu niet het geval en loopt de grond waarop de schutting komt te staan af? Kies er dan voor om panelen te plaatsen die niet gelijk zijn in hoogte.

Zo loopt de schutting namelijk ook netjes mee af. Zeker voor de delen die steeds dichter bij de straat komen te staan kies je dan voor lagere stukken. Zet je de schutting namelijk op de hoek van een straat dan is het wel zaak dat het verkeer in de straat nog alles goed kan overzien.

Met een hoge schutting is dat niet mogelijk in hoeken en kan het gevaarlijke situaties opleveren. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Houd je aan de regels

Een schutting zetten op een erfgrens is mogelijk. Kijk daarbij wel altijd goed of deze niet te ver op het terrein van de buren komt te staan om heibel te voorkomen. Overleg eerst even wat je gaat doen zodat zij het er ook mee eens zijn.

Willen zij geen schutting omdat er al een muur of iets anders staat? Dan kun je de schutting plaatsen tegen de bestaande muur maar wordt je eigen tuin wel wat kleiner. Houd je bij een schutting plaatsen altijd aan de geldende regels in je woonplaats.

Informeer altijd of een vergunning nodig is, hoewel dit zelden aan de orde zal zijn voor een normale schutting. 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever