Home / handig / Een opdekdeur plaatsen op de juiste manier

Een opdekdeur plaatsen op de juiste manier

7 mei, 2020 Door: Erik
3 min. leestijd
Opdekdeur plaatsen

Deuren zijn belangrijk in huis. Ze zorgen er niet alleen voor dat de woning goed afgesloten kan worden maar zorgen ook voor privacy in verschillende ruimtes.

Heb je een goede deur dan kan een vertrek altijd afgesloten worden (al dan niet op slot) en kun je er zelf rustig werken, studeren of relaxen. Deuren zijn in tal van soorten te koop.

Heb je je oog laten vallen op opdekdeuren? Lees dan de volgende tekst eerst eens door. Zo weet je waarop  je dient te letten bij het plaatsen van een opdekdeur maar ook wat zo’n deur precies is.  

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Zelf een opdekdeur plaatsen is niet zo ingewikkeld

Heb je nieuwe binnendeuren nodig dan kun je kiezen voor zogenaamde stompe deuren of opdekdeuren. Stompe deuren worden volledig binnen het kozijn geplaatst en worden aan normale scharnieren bevestigd.

Bij opdekdeuren valt een deel van de deur op het kozijn, zoals de naam al doet vermoeden. Voordeel van dit soort deuren is dat ze eenvoudig te plaatsen zijn. Ben je zelf een beetje handig dan kun je een opdekdeur plaatsen gewoon zelf doen. 

Hoe werkt een opdekdeur? 

Bij een opdekdeur wordt een klein stukje van de deur zelf over het deurkozijn heen geplaatst zodat dit mooi aansluit. Een opdekdeur zet je vast en hang je af met speciale paumelle scharnieren.

De deur zelf kan geopend en gesloten worden met behulp van een deurklink maar je dient daarvoor wel een gat voor een slot te maken in het kozijn zelf. Als de deur goed in het slot valt na het sluiten dan zit de deur goed bevestigd.

Het gat voor het slot kun je zelf uitboren waarna je het opdekdeur slot kunt plaatsen. 

Opdekdeur scharnier plaatsen kun je zelf

Ook bij een opdekdeur geldt dat deze goed afgehangen dient te worden. Anders loop je kans dat de deur bijvoorbeeld scheef hangt of niet goed sluit. En als de deur steeds uit zichzelf open gaat word je daar uiteraard niet blij van.

Een opdekdeur sluit niet goed als deze niet precies op de juiste manier hangt. Een opdekdeur goed afhangen is niet eens zo moeilijk.

Om te beginnen is het zaak dat je de juiste maat deur kiest. Is deze niet goed, dan wordt netjes afhangen namelijk wel erg lastig. Opdekdeuren zijn te koop in diverse maten dus je kunt er altijd wel eentje vinden die past. Wil je weten welke maat je nodig hebt? Meet dan de breedte aan de binnenzijde van het kozijn op. 

Meet de juiste breedte voor de opdekdeur te laten plaatsen

De juiste breedte van de deur kies je dan door de breedte te nemen die daar precies in past. 

Kijk maar eens goed naar het model van een opdekdeur als je het niet helemaal goed snapt. Het deel dat op het kozijn valt is uiteraard net even wat breder. Het deel dat erin valt is de juiste breedte deur om te kiezen.

Dit is dus de breedte van het deel waar het slot in zit. Een opdekdeur is dus niet aan twee kanten even breed, maar dat kan net even wat schelen. Bij een opdekdeur is het ook belangrijk de juiste hoogte te meten. Als je kijkt op de langste kant dan weet je precies hoe hoog de deur dient te zijn.

Je meet daarvoor het kozijn en telt daar nog eens 1,3 centimeter bij op. Dit is namelijk het stukje van de rand van de opdekdeur die over het kozijn heen valt. Zo weet je zeker dat de deur altijd goed past. 

Kies de opdekdeur die past bij het vertrek

Niet alleen de breedte en hoogte zijn belangrijk als je een opdekdeur aanschaft. Er zijn tal van uitvoeringen te koop dus het is zaak dat je een deur kiest die bij je smaak past en die tevens bij de rest van het interieur past.

Kijk ook naar het vertrek waar de deur komt te hangen. Wil je bijvoorbeeld een goede lichtinval hebben dan is het slim voor een deur te kiezen waar veel glas in zit.

Zoek je een deur voor een ruimte waar het donker dient te zijn, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer of zoek je een deur voor de badkamer of toilet? In dat geval kies je beter voor een (deels of volledig) dichte deur. 

Kijk goed naar welke kant de opdekdeur opent

Houd er bij de keuze van de deur rekening mee welke kant deze opdraait. Dit kan bij een opdekdeur natuurlijk echt maar één kant op zijn. De kant waar je de scharnieren ziet zitten, is de kant waar de deur naartoe open gaat.

Bij een badkamer- of toiletdeur zal dit naar buiten toe zijn vanwege de beschikbare ruimte maar bij een deur tussen bijvoorbeeld de gang en de woonkamer kun je zelf bekijken wat het beste uitkomt. Je kunt kiezen tussen linksdraaiende en rechtsdraaiende deuren.

Zitten de paumelle scharnieren aan de linkerkant van het kozijn dan is de deur linksdraaiend. Andersom geldt dit voor een rechtsdraaiende deur. Een paumelle opdekdeur plaatsen en afstellen is eenvoudiger dan een stompe deur. 

Win de juiste informatie in als je een nieuwe opdekdeur wilt plaatsen

Als je een beetje handig bent dan kun je een opdekdeur prima zelf ophangen en zo afstellen dat deze goed hangt, opent en sluit. De deur zelf dien je daarvoor te voorzien van gaten voor de paumelle scharnieren en die komen uiteraard ook in het kozijn te zitten.

Er zijn standaardmaten voor op welke hoogte deze het beste gemaakt kunnen worden. Dit geldt tevens voor de plaats waarop je het slot en de klink maakt.

Meer informatie hierover kun je online vinden maar bij de deur zal ook een handleiding geleverd worden waar alles in staat. Kom je er dan nog niet uit? Neem dan even contact op met het bedrijf waar je de deuren gekocht hebt. Zij kunnen je beslist helpen. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Laat het karwei over aan de professional

Lukt het dan nog niet de deuren zelf te hangen of zie je dat klusje eigenlijk helemaal niet zo zitten om zelf te doen? Laat het dan lekker door het bedrijf dat de deuren levert voor je doen.

Zij werken met professionals die de deuren voor je in een oogwenk hebben hangen. Zo heb jij er zelf geen omkijken naar en kun je er meteen van verzekerd zijn dat het goed gebeurt. Of huur een klusbedrijf in door gratis je klusopdracht te plaatsen.

Zelf niet zo handig of misschien gewoon helemaal geen tijd om een opdekdeur te plaatsen? Dan is het inzetten van vaklui lang geen gek idee natuurlijk. 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever