Home / algemeen / Een toilet renovatie? Hier vind je alles wat je erover moet weten

Een toilet renovatie? Hier vind je alles wat je erover moet weten

20 maart, 2020 Door: Erik
min. leestijd
Toilet renovatie resultaat

Misschien is je toilet nodig aan renovatie toe maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er genoeg tips van ervaren klussers die wel weten hoe ze dit varkentje moeten wassen! 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Niet iedereen is een geboren klusjesman dus wanneer klussen niet je passie is kun je het net zo goed laten uitbesteden. Bij het renoveren van je toilet moet je rekening houden met een hoop dingen. 

Uiteraard wil je geen problemen met de leidingen krijgen en moet je er ook voor zorgen dat er goed stucwerk wordt geleverd. Daarom in deze blog de stappen voor een volledige toilet renovatie!

Wat wil je renoveren aan je toilet? 

Wat de reden ook is om je toilet te renoveren, het is belangrijk om eerst een goed overzicht te creëren voor de doelen die je wilt bereiken. 

Is alleen het toilet zelf toe aan vernieuwing? Heeft het functionele gebreken? Of wil je een complete make-over? Maak eerst een lijstje van praktische zaken die verbeterd moet worden. 

Vervolgens schrijf je de esthetische punten op die verbeterd moeten worden zoals: nieuwe tegels, nieuwe vloer, wasbak etc. 

Wil je echt een volledig nieuwe look dan kun je op zoek naar een allround klusjesman die naast het vervangen van een toilet ook kan schilderen en tegels zetten. 

Tips voordat je begint aan de renovatie

Tuurlijk wil je dat je toilet er fris en verzorgd uitziet. Maar praktische zaken zijn ook belangrijk. Zo moet je rekening houden met de afvoer. 

Waar plaats je deze? En voor wat voor toilet kies je? Een aantal tips voordat je begint aan het renoveren:

 • Een hangend toilet is hygiënischer en oogt ruimtelijker
 • Zorg voor ventilatie als er geen raam aanwezig is
 • Zorg ervoor dat de afvoer bereikbaar is 
 • Regel eventueel een vervangend toilet tijdens de renovatie

En als laatste natuurlijk zorg ervoor dat je de waterleidingen afsluit voordat je aan de klus begint! 

Wat is je budget voor de renovatie van je toilet?

Als je helemaal duidelijk hebt wat je wilt bereiken kun je ook een budget maken. Of je nou zelf als klusjesman je dienst aanbiedt of dat je iemand inhuurt. 

Het inschatten van de taken is de eerste stap. Dingen waar je rekening mee moet houden bij de renovatie van je toilet:

 • Kosten voor de voorafgaande sloopwerkzaamheden (hoeveel tijd gaat hierin zitten)
 • Kosten van het materiaal (toilet, tegels, wasbak)
 • Kosten voor de arbeid per uur (installeren etc.)

Zoals je ziet ligt het eraan of je zelf gaat klussen of het kluswerk gaat uitbesteden. Bij het renoveren van het toilet wil je geen fouten maken en opnieuw beginnen. 

Als je niet zoveel verstand hebt van klussen kun je dus beter een vakman inhuren die het vaker heeft gedaan. 

Vergis je ook niet in het sloopwerk want daar kan aardig wat tijd inzitten. 

Wat zijn de kosten voor een volledig nieuw toilet?

Wat voor kwaliteit je wilt en of je het toilet volledig gaat renoveren hangt samen met een sterk kostenverschil. 

Huur je iemand in dan betaal je naast het materiaal ook een uurloon. Een gemiddelde klusjesman kost tussen de 20 en 35 euro per uur. 

Afhankelijk van zijn of haar ervaring. Verder kun je de klussen onderverdelen in de volgende onderdelen:

 • Sloopwerkzaamheden
 • Leidingen en afvoer
 • Tegelwerk
 • Monteren van het sanitair
 • Overig kit werk 

De totale kosten kunnen variëren van slechts 100 euro tot 5000 euro. Hoe bont je het maakt is uiteraard aan jezelf. Een nieuw toilet en kraan heb je al voor een paar honderd euro. 

Het monteren kun je soms beter overlaten aan een expert. Tel hier dan de overige kosten bij op.

Stap 1: bestel de materialen voor je nieuwe toilet

Maak een overzicht van de materialen die je nodig hebt. Tijd is geld en je wilt niet elke keer oponthoud hebben omdat je een onderdeel of tool mist. 

Denk er dus ook aan dat je materialen hebt alvorens je begint. Huur je iemand in dan zit het gereedschap (bijvoorbeeld voor slopen) vaak bij de prijs inbegrepen. 

Anders kun je het altijd bij de praxis of een andere winkel huren. Plan het goed in want je wilt niet onnodig voor meerdere dagen huren. 

Maak daarom een lijstje voor de materialen en vink ze af:

 • Toilet en kraan
 • Tegels
 • Kitmateriaal
 • Gereedschap
 • Tegellijm en cement etc. 
 • 16 mm uponor leiding met koppelingen
 • Multiplex voor de ombouw 

Zorg ervoor dat alles binnen is voordat je met klussen begint. 

Stap 2: Slopen!

Onderschat het niet, wil je een volledige toilet renovatie dan kan het sloopwerk “slopend” zijn! Vooral het verwijderen van de oude tegels is een hels karwei, mits je over het juiste materiaal beschikt. 

Met een hamer en beitel kun je uit de voeten als de tegels met normale tegellijm zijn gezet. Is dat niet het geval dan moet je misschien een kangoo huren, hopelijk heeft je klusjesman er één. 

Zorg ervoor dat je tijdens het slopen de ruimte goed afsluit met folie zodat er geen stof door je huis circuleert. 

Stap 2: leidingen en afvoer regelen

Als je toch aan het slopen gaat kun je net zo goed de oude leidingen vervangen en verleggen. 

Wanneer je een zwevend toilet wilt komt de afvoer immers in de achterwand terecht. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er een waterleiding van minimaal 12mm tot het reservoir loopt. 

Nu moet je natuurlijk wel eerst het oude toilet laten leeglopen en de waterleiding afsluiten. Leg vervolgens de waterleidingen maar ook de afvoer voor zowel toilet als kraan op de juiste plek aan. 

Immers is het aanleggen van de leidingen het halve werk. Wanneer je hiervoor een vakman inschakelt loop je ook minder risico. 

loodgieter die sanitair aan het plaatsen is in het toilet voor een renovatie

Stap 3: Monteren van het sanitair

Ga je voor een hangend oftewel zwevend toilet? Dan moet je tijdens de toilet renovatie een inbouwreservoir en wandframe plaatsen. 

Zorg ervoor dat je het frame op een goed afgestelde hoogte plaatst. De standaard hoogte voor een toilet is ongeveer 40 centimeter gemeten vanaf een afgewerkte vloer. 

De meeste frames komen met een goede handleiding, lees deze goed door. Leg de frame vervolgens op zijn kant en stel de gewenste hoogte in. 

Zorg ervoor dat je de juiste schroeven gebruikt en dat de frame waterpas is. Als de frame eenmaal hangt kun je het toilet eraan ophangen en de muur verder netjes afwerken zodat het frame niet meer zichtbaar is. 

Stap 4: Tegelwerk

Bij de renovatie van je toilet wil je natuurlijk netjes tegelwerk leveren. Daarnaast geven de tegels jouw toilet de uitstraling die je wilt. 

Denk daarom goed na over de stijl en kleur. Immers is het toilet een kleine ruimte kan het kiezen van de juiste tegels het ruimtelijker ogen. 

Bij een kleine ruimte kun je daarom het beste langwerpige wandtegels in de lengte gebruiken. Lichtere kleuren zorgen er ook voor dat het toilet groter oogt. Je kunt deze ook afwisselen met andere kleuren. 

Gebruik tegellijm en zorg ervoor dat je de afgesneden stukken zoveel mogelijk recupereert. Dit zorgt voor een nette afwerking en een stijlvol toilet! 

Stap 5: Ventilatie in je toilet

Als je het toilet gaat renoveren is misschien wel het belangrijkste een goede ventilatie. Wanneer de ruimte niet over een raampje beschikt kun je de ventilatie mechanisch aanleggen. 

Dit is belangrijk om schimmel en vochtproblemen te voorkomen. En uiteraard voor de geur! Immers is een toilet een kleine ruimte. Hier hangt wel een prijskaartje aan, gemiddeld kost een mechanische ventilatie zo’n 3000 euro. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Huur een ervaren vakman in om het te installeren. Gelukkig bestaat er ook niet mechanische ventilatie mocht je die optie overwegen. En als je toch een raampje hebt, laat die dan lekker zitten! 

Laatste afhandeling: kitten en decoratie

Bij het renoveren van je toilet is het belangrijke alles netjes te kitten. Ook hiervoor is het inhuren van een ervaren klusjesman handig. 

Uiteraard wil je dat het eindresultaat er netjes uitziet. Maar het is vooral belangrijk omdat het kitten ervoor zorgt dat er geen lekkages of andere problemen ontstaan. 

Daarom moet je een kit soort gebruiken die zowel waterbestendig als schimmelwerend is. Dit zorgt ervoor dat je toilet beter te onderhouden en dus hygiënischer is. Heb je alles mooi gekit? 

Dan kun je voor de afwerking beginnen met het plaatsten van de accessoires zoals de wc-borstel, mandje voor wc-papier en eventueel decoratie voor aan de muur. 

Toilet renoveren met de hulp van een klusjesman?

Zoals je ziet komt er toch heel wat kijken bij de renovatie van je toilet. Zo moet je rekening houden met de leidingen, ventilatie, maar ook verstand hebben van tegels zetten. Je moet toch redelijk wat technische skills in huis hebben! 

Tuurlijk kun je alles leren, maar het kan je een hoop tijd en extra moeite kosten. Daarnaast kan het uiteindelijk duurder uitpakken als je tijdens het proces fouten maakt die je moet gaan herstellen. 

Gelukkig kun je op onze platforms de beste klusjesmannen vinden. Maar ook als jij zelf super handig bent (en gecertificeerd) kan ook jij de diensten hier aanbieden! 

Zo helpen we elkaar uiteindelijk uit de brand. Met als eindresultaat een prachtig gerenoveerd toilet! 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever