Home / Help center / Hoe vind ik een goede klusser?

Hoe vind ik een goede klusser?

Geschreven op: 11 november, 2019 Door: Erik
7 min. leestijd

Grafische afbeelding met de tekst hoe vind ik een klusser

We hebben allemaal wel eens een klusser nodig. We kunnen iets zelf niet doen. We zijn te lui om het zelf oplossen of je wilt het gewoon netjes en professioneel laten doen.

De juiste klusser ervoor vinden is helaas niet altijd even makkelijk.

De één is te duur, de ander misschien toch weer iets te goedkoop. De één praat slecht Nederlands en de ander laat niks meer van zich horen.

Als dit niet je eerste rodeo is ben je vast bekend met al het bovenstaande.

In dit artikel bekijken we daarom de beste methode om een goede klusser te vinden. Eentje die aansluit op jouw wensen en goed werk kan leveren.

Helaas zitten er altijd rotte appels tussen maar door goed onderzoek kunnen we die er (meestal) wel uit halen.

Onderwerpen die in dit artikel aan bod komen:

Klusopdracht plaatsen om een klusser te vinden

De makkelijkste optie is online een gratis klusopdracht plaatsen. Er zijn meer dan genoeg opties om online in contact te komen met een klusser.
Als je er voor kiest om zelf een advertentie te plaatsen is het belangrijk rekening te houden met een paar belangrijke aspecten.

Zodat je gerichtere offertes ontvangt en een klusser zo snel mogelijk aan de slag kan.

Zoveel mogelijk informatie in de klusopdracht

Wanneer je een klusopdracht plaatst is het belangrijk zoveel mogelijk relevante informatie erin te verwerken.

Voorbeeld 1: stel dat je een kast in elkaar wilt laten zetten. Zeg dan niet alleen “Kast in elkaar zetten”. Om wat voor kast gaat het? Het merk, de grootte, het soort materiaal, waar moet de kast komen te staan? Is de kast al gekocht, zo ja moet het nog verplaatst worden etc.

Voorbeeld 2: Stel dat je iets wilt laten schilderen zoals de keuken. Geef aan hoeveel m2 het betreft. Of de verf al gekocht is. Zo ja, hoeveel verf heb je gekocht? Moet het plafond ook worden meegenomen. Enz.

Door al deze informatie kenbaar te maken kunnen klusbedrijven u beter te woord staan wanneer ze contact opnemen.

In sommige gevallen kan er dan direct een prijsopgave worden gemaakt zonder dat de klusser vooraf hoeft langs te komen.

Foto’s om de klusopdracht duidelijker te maken

Naast een duidelijke en uitgebreide omschrijving kunnen relevante foto’s een opdracht versterken. Door plattegronden, oppervlaktes, materialen etc. te laten zien weet een klusser sneller wat de situatie precies is.

Het bespaart zowel jou als de klusser tijd wanneer er goede foto’s zijn gemaakt van de klus omgeving.

Onderzoek doen over de gemiddelde prijzen van de klus

Nog belangrijker is een kort onderzoekje doen voor jezelf. Zoek op het internet naar gemiddelde prijzen van de klus die jij gedaan wilt hebben. Wanneer je dan prijsopgaven ontvangt van vakmensen kun je die vergelijken met elkaar.

Aan de hand van de gemiddelde prijs + de verschillende prijsopgaven weet je ongeveer wat wel of niet redelijk is qua prijs.
Iedere klus situatie is natuurlijk uniek.

Prijzen kunnen variëren per regio. Maar ook op basis van het gebruikte materiaal, de moeilijkheidsgraad van een klus, ervaring van de klusser, de locatie van de klus enzovoorts.

Klussers vergelijken en natrekken

Je hebt een klusopdracht online gezet. Misschien wel meerdere. Voordat je het weet ontvang je prijsopgaven, telefoontjes en reacties van mensen die claimen dat zij het wel even kunnen oplossen voor je.

Helemaal top natuurlijk. Alleen is helaas niet iedereen betrouwbaar of even goed in een vak.

Hou daarom altijd rekening met de volgende punten, zodat je er zo zeker mogelijk van kunt zijn dat je iemand in huis haalt die weet wat ze doen.
Goede recensies

De meeste goede klusbedrijven hebben aantoonbare recensies op hun profiel(en). Wanneer je iemand wilt aannemen ga dan altijd even naar Google en voer de naam van de vakman in of de naam van het bedrijf. Meestal zie je dan in de top 10 resultaten profielen van het klusbedrijf.

Als het een bedrijf is zoek dan ook even op het KvK nummer. Om te zien of deze nog staat ingeschreven.

Zie je iets wat je niet helemaal bevalt, vraag het dan even aan de vakman. Net zoals dat niet alle klussers even betrouwbaar zijn, kunnen niet alle klanten even coulant zijn.

De juiste kandidaat voor de klus

Heb je meerdere prijsaanvragen binnengekregen, onderzoek gedaan naar de klussers en naar de gemiddelde prijs? Dan kun je natuurlijk voor de goedkoopste gaan. Echter is het belangrijkste toch het gevoel die je bij de klusser hebt.

Als je een betere klik denkt te hebben met de iets wat duurdere vakman kun je beter hiervoor gaan. Je zit toch even met ‘m opgescheept in huis!
Heeft het bedrijf een keurmerk?

Je kunt ook altijd even kijken of het bedrijf is aangesloten bij een branchevereniging of een keurmerk heeft.

Zo weet je zeker dat ze moeten voldoen aan de strenge regels en eisen die hier vaak bij komen kijken. Niet alle betrouwbare bedrijven zijn echter aangesloten bij een keurmerk of branchevereniging.

Vraag daarom ook even rond in je familie-en kennissenkring. Misschien hebben zij al ervaring met het bedrijf en kunnen zij je meer vertellen.

Hou rekening met eventuele voorrijkosten

Klussers (ondernemers) die op locatie (meestal aan huis) een dienst aanbieden rekenen vaak voorrijkosten. Deze kosten dekken gedeeltelijk de reisuren om naar jouw locatie te rijden. Voorrijkosten moeten altijd van te voren door een klusser worden vermeld.

Afhankelijk van de afstand kunnen deze verschillen tussen de €15,- en €40,-. Vandaar dat de meeste mensen het liefst een klusser uit de buurt willen inhuren, om deze kosten te minimaliseren.

Via uurtarief.tips
Kiest een ondernemer ervoor om voorrijkosten in rekening te brengen, dan kan hij dit op drie manieren doen.

De meest gebruikelijke manier is om een vast bedrag hanteren, bijvoorbeeld € 15,- voor iedere klant.

Er kan ook een vast bedrag per aantal kilometers gerekend worden, bijvoorbeeld € 15,- bij een afspraak binnen een straal van twintig kilometer van het vestigingsadres en € 20,- bij een afspraak binnen een straal van dertig kilometer van het vestigingsadres (en zo verder).

En tot slot brengen sommige ondernemers in plaats van een vaste prijs een prijs per kilometer in rekening. Deze prijs bedraagt doorgaans tussen de € 0,20 en € 0,35.

Grafische afbeelding van een groep klussers die een huis aan het repareren is

Wat kost een gemiddelde klusjesman?

Iedere klusjesman hanteert zijn eigen tarief. De ervaring van de klusser en de grootte van de klus hebben daarnaast ook invloed op het uurtarief voor de klus.

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen ongecertificeerde klussers, beginnende klussers en ervaren klussers of klusbedrijven.
Deze onderscheidingen bepalen vervolgens een gemiddeld tarief. Een ongecertificeerde klusser (vaak particulier) vraagt vaak tussen de €10 en €19 per uur.

Bij een beginnend klusser (meestal ZZP’er) vraagt al vaak tussen de €20 en €25. Terwijl een ervaren klusser al snel tussen de €26 en €40 vraagt.

Let op: de bovenstaande bedragen zijn slechts gemiddelden. Factoren zoals voorrijkosten, materiaalkosten, ervaringen en regio zijn hierin niet meegenomen.

Materiaalkosten

Eén van de factoren die deel van een prijs bepalen zijn de kosten voor het materiaal.

Als je die zelf al hebt gekocht geef je dit aan bij de klusser. Onder materiaalkosten vallen bijvoorbeeld: een pot verf, (houten) planken, gipsplaten, spijkers en schroeven enzovoorts.

In de meeste gevallen weet je echter niet hoeveel materiaal er nodig is voor een klus. Tenzij je erg goed onderzoek hebt gedaan van te voren. Of wanneer het om een IKEA bouwpakket gaat.

Door een goed beeld van de klus te hebben, kan de klusser van te voren een goede prijsindicatie geven als het gaat om de materiaalkosten. De klusser laat dit vaak aan jou over om aan te schaffen, tenzij er solide afspraken zijn gemaakt.

Dan kunnen deze van te voren worden gekocht door het klusbedrijf zelf en worden deze verrekend in je eindfactuur.

Met al het bovenstaande moet het zeker lukken om een gepaste klusser te vinden voor jouw klus.

Je las een help center artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen in het helpcentrum:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever