Home / handig / Hoe plaats je een opdekdeur op een kozijn?

Hoe plaats je een opdekdeur op een kozijn?

12 mei, 2020 Door: Erik
min. leestijd
opdekdeur in kozijn plaatsen

Een opdekdeur is een deur die deels voor het kozijn valt waarop deze geplaatst wordt. Dit is slechts aan één zijde van de deur het geval want aan de andere kant valt de deur gewoon netjes tussen het kozijn. Een opdekdeur kun je zelf plaatsen maar als je niet zo handig bent aangelegd of dit liever gewoon door een ander laat doen is dat helemaal geen slecht idee.

Lees deze tekst eerst even door, dan weet je daarna alles over opdekdeuren en kozijnen en kun je beslissen of je zelf de klus aanpakt of deze toch liever aan een professional overlaat. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Opdekdeur op een kozijn plaatsen in huis

Opdekdeuren worden binnen in huis gebruikt. Voor een voordeur of andere buitendeur is dit namelijk niet handig. Stompe deuren zijn dan veiliger en sluiten een woning beter aan de buitenzijde af omdat de deur volledig in het kozijn past.

Wil je echter deuren voor binnen hebben dan zijn opdekdeuren wel een goede keuze. Opdekdeuren zijn eenvoudig te monteren en goed af te hangen dus als je een beetje klusser bent kun je dit prima zelf doen. 

Verschillen tussen stompe deuren en opdekdeuren

Als je even kijkt is er een duidelijk verschil te vinden tussen stompe deuren en opdekdeuren. Het belangrijkste verschil tussen deze deuren is dat opdekdeuren voorzien worden van speciale scharnieren, zogenaamde paumelles.

Hiermee kan de deur op de juiste manier worden afgehangen. Bij opdekdeuren valt een smal deel van de deur over het kozijn heen. Stompe deuren vallen volledig binnen een kozijn en daarvoor worden andere scharnieren gebruikt. 

Scharnieren opdekdeur houten kozijn plaatsen

Een opdekdeur kan op diverse soorten kozijnen geplaatst worden dus ook op een houten kozijn. Als je de juiste maat deur gaat uitzoeken is het daarbij zaak dat je het kozijn eerst goed opmeet.

Hierbij dien je zowel de hoogte als de breedte goed te meten. Voor de hoogte betekent het dat je het kozijn opmeet en daar nog eens 13 millimeter bijtelt. Dit is namelijk het stukje dat over het kozijn heen valt.

De breedte meet je zo op tussen het houten kozijn dat de deur er precies tussen past. Dit doe je het beste op het punt waar het slot komt te zitten. 

Opdekdeur plaatsen

Opdekdeur plaatsen in houten kozijn

Als je een opdekdeur kiest kun je deze prima in een houten kozijn plaatsen. De opdekdeur is in veel verschillende uitvoeringen te koop. Zo kun jij een deur kiezen die bij de rest van het interieur past en die je ook nog eens mooi vindt.

Omdat de meeste deuren ongeverfd of ongelakt worden aangeleverd kun je deze zelf een kleurtje geven dat je leuk vindt. Zo past de deur meteen prima bij het houten kozijn. 

Opdekdeur op een kozijn plaatsen

Een opdekdeur wordt geplaatst met paumelle scharnieren die op twee of drie plaatsen in de deur en het kozijn bevestigd worden. Dit zijn speciale scharnieren die aan beide uiteindes schroefdraad hebben die zelftappend is.

Dit houdt in dat de scharnieren bij het aandraaien meteen goed in elkaar vallen en op de juiste manier komen te zitten. Hechten gaat zo bijna vanzelf.

De scharnieren hebben zowel een hol als een spits gedeelte. Het holle gedeelte komt in het scharnier van de opdekdeur terecht en het spitse gedeelte in dat van het kozijn.

Als je nu alle scharnieren op dezelfde manier bevestigd hebt dan kun je de deur erin hangen en is stellen nog maar een koud kunstje. Zo hangt de deur binnen no time op de manier waarop jij dat wilt. 

De opdekdeur sluit niet goed. Wat nu? 

Wat doe je nu als je een opdekdeur hebt die niet goed past? Dat kan meerdere oorzaken hebben. Kijk eerst goed of je juist gemeten hebt voor het slot en de klink en dat deze op de goede plek zitten.

Is dit niet precies goed dan kun je de deur vaak nog stellen met behulp van de paumelles. Past de deur echt niet en is deze net iets te groot waardoor deze klemt als je de deur dicht doet? Dan is het zaak dat je er een klein beetje afschuurt totdat de deur wel past. 

Hoe kun je een opdekdeur goed stellen? 

De opdekdeuren hebben twee of drie gaten waarin de paumelle scharnieren gedraaid worden. Hiermee komt de deur te hangen maar kan deze ook eenvoudig afgesteld worden. Er zijn drie mogelijkheden als je de deur eenmaal hebt hangen.

Of deze hangt precies goed, of deze klemt of deze hangt juist te ruim. In het eerste geval hoef je er uiteraard niets meer aan te doen maar bij de andere gevallen is dat wel aan te raden. Klemt de deur aan de kant waar de scharnieren bevestigd zijn? Dan draai je het spitse gedeelte van het scharnier enkele slagen terug.

Als de deur aan de andere kant klemt draai je juist de holle scharnieren een slagje terug. Bij een deur die juist niet klemt maar te ruim hangt in het kozijn doe je het precies andersom. Erg moeilijk is het dus niet om een opdekdeur precies goed af te hangen. 

Wisseling van temperatuur is van invloed op het materiaal van deur en kozijn

Houd er rekening mee dat je, als je een houten deur in een houten kozijn plaatst, te maken hebt met natuurlijke materialen die onder invloed van de temperatuur en het weer kunnen uitzetten of krimpen.

Als het warmer wordt kan de deur uitzetten en niet meer goed passen. Wordt het binnen heel koud dan kunnen de deur of het kozijn krimpen en past het niet meer netjes in elkaar. In huis wisselen de temperaturen zelden extreem maar houd er rekening mee als je voor natuurlijke materialen kiest dat deze kunnen werken. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Kijk wat je eraan wilt en kunt besteden

Wil je zelf eigenlijk liever nergens geen omkijken meer naar hebben of ben je gewoon niet zo super handig? Kies dan voor volledig geschilderde opdekdeuren en kozijnen.

Als je deze deuren hebt uitgezocht kunnen ze uiteraard ook voor je gehangen worden. Hoef je er zelf niets meer aan te doen en weet je zeker dat het goed gebeurt. Je kunt kiezen uit diverse materialen waarvan de deur gemaakt is.

Wordt een deur vaak gebruikt dan kun je het beste kiezen voor een kwalitatief beter deur ook al zal die wat duurder uitvallen. Kijk wat er binnen je budget mogelijk is zodat je met de juiste spullen thuiskomt. 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever