Home / handig / Hoe stort je het beste een vloer?

Hoe stort je het beste een vloer?

6 mei, 2020 Door: Erik
4 min. leestijd
vloer storten

Als je een huis aan het bouwen of verbouwen bent is het goed mogelijk dat je ook een nieuwe vloer nodig hebt. 

Wil je graag een betonvloer storten? Lees dan eerst de volgende informatie eens goed door. Zo weet je meteen waar je op dient te letten en wat belangrijk is als je kiest voor een vloer storten. 

Zelf je vloer storten of overlaten aan een ander? 

Wil je een betonvloer storten? Kijk dan eerst goed of je denkt dat je deze klus zelf aankunt of dat je het beter kunt overlaten aan een bedrijf. In het laatste geval heb je zelf nergens geen omkijken meer naar en weet je ook zeker dat het goed gebeurt.

Veel mensen zullen een betonvloer willen storten waar ook nog eens vloerverwarming in gelegd wordt.

Dit soort klussen zijn niet alleen erg specialistisch maar je hebt er ook speciaal gereedschap voor nodig en een paar handige klusjesmensen. Alleen doen is zeker geen optie maar we raden eigenlijk aan een vloer te laten storten door een bedrijf. Die weten precies wat ze doen en brengen daarvoor altijd het juiste materiaal mee. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Vloer storten op houten balken

Heeft je woning een houten vloer? Dan zul je al wel weten dat die nogal eens kan kraken en dat deze vloer meer vocht doorlaat dan een betonnen vloer. Als je hier vanaf wilt is het raadzaam de vloer te vervangen door een betonnen vloer.

Je kunt daarbij kiezen voor de houten balken te laten zitten maar als deze slecht zijn of deels rot dan worden ze er meestal uitgehaald en wordt gekozen voor een volledig nieuwe betonnen vloer storten.

Dit kan ook gedaan worden als je bijvoorbeeld een nieuwe badkamer wilt aanleggen in een oud huis. Doe je dit op een andere plek en zit daar nog een houten vloer? Dan vervang je deze beter door een betonvloer om zo lekken te voorkomen.

Is je huidige vloer nog gewoon goed, dan kun je ook alleen een dekvloer storten of dit laten doen. Zo heb je een goede vloer met een prima ondergrond. 

Hoe isoleer je een betonvloer? 

Een betonvloer kan nog wel eens koud aandoen omdat warmte nu eenmaal omhoog gaat. Wil je voorkomen dat je je arm stookt en nog altijd koude voeten hebt? Dan kun je een betonvloer het beste laten isoleren.

Bij een nieuw te leggen vloer is dat eenvoudig te doen. Hiervoor zul je eerst de vloer storten op zand, gevolgd door het isolatiemateriaal en daarop komt het beton.

Wil je zelf een geïsoleerde betonvloer storten of bestaande betonvloer isoleren? Dan kun je dit laten doen vanaf onderen, mits er een begaanbare kruipruimte is. Geen kruipruimte of eentje waar je niet in kunt?

Dan kan de isolatie bovenop de vloer aangebracht worden. Het enige nadeel daarvan is dat de vloer zelf iets hoger komt te liggen. Even opletten of de deuren nog open kunnen en verder geen probleem. 

Een vloer storten met vloerverwarming

Een betonvloer wordt vaak gegoten met de vloerverwarming er meteen in. Zo is deze netjes weggewerkt en ben je er zeker van dat de vloer niet meer koud optrekt. Laat dit altijd door een vakkundig iemand doen zodat je weet dat het goed ligt en er de verwarming in ligt waar je voldoende aan hebt.

Zomaar even openbreken is er namelijk niet meer bij als de betonvloer gestort is en is opgedroogd. Als je kiest voor een betonvloer storten met zandcement kan deze nog wel eens uitzetten of krimpen bij verschillen in temperatuur.

Het is dan zaak dat je er een goede bewapening in laat aanbrengen zodat de vloer goed blijft als je de verwarming gebruikt. 

Betonvloer storten en vlinderen mogelijk

Een betonvloer wordt tegenwoordig vaak gegoten in plaats van echt gestort. Het beton komt uit een betonmolen via een baan naar binnen en loopt zo vloeiend op de ondergrond.

Voordeel hiervan is dat het beton goed vloeit en de vloer sneller waterpas zal komen liggen. De vloer heeft uiteraard een poosje nodig om te drogen maar wordt wel gevlinderd. Dat wil zeggen dat de vloer egaal gemaakt wordt.

Is de vloer na het opdrogen niet helemaal waterpas? Dan kan deze nog altijd geëgaliseerd worden door er een extra laagje op aan te brengen.

Een betonvloer heeft aardig wat uurtjes nodig om te drogen en dit hangt ook af van de dikte van de vloer. Hoe dikker, hoe langer het immers duurt voordat deze droog is. Houd er rekening mee dat je er in de tussentijd niet overheen mag lopen en de vloer niet belast wordt. 

Benodigdheden voor het storten van een vloer.

Wat heb je nodig als je een vloer wilt storten van beton? 

Wil je toch graag zelf een betonvloer aanleggen, bijvoorbeeld in een kleinere ruimte? Begin dan bijvoorbeeld eens met je schuurtje of leg een betonnen terras aan. Je hebt er het volgende voor nodig: beton om te storten of te gieten.

Daarnaast heb je plastic folie nodig, bewapeningsstaal (dat stort je in het beton om het sterker te maken), een betonmolen of betonmixer, een speciekuip en een waterpas. En handige handjes uiteraard.

Word je dit wat te gortig of zie je de klus toch wat minder zitten omdat je er nogal wat voor dient aan te schaffen of te huren? Overweeg het dan door een erkend bedrijf te laten doen. Het zal dan wel wat duurder uitvallen maar dan hoef je zelf niks te doen.  

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Vloer storten met cement en divers grind

Het is verstandig eerst goed rond te kijken wat er allemaal mogelijk is bij het storten van een vloer. Wil je ook dat deze goed waterdicht is en vloeistofdicht zodat er nooit wat in de grond kan lopen?

Dan heb je daar een speciale vloer voor nodig. Informeer altijd naar alle opties en laat verschillende offertes maken. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en kun je een bedrijf kiezen dat je aanspreekt en dat binnen je budget kan werken. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.

Wat gaat een betonvloer storten kosten? 

De kosten kunnen variëren op bepaalde gebieden zoals uurloon maar ook het gebruikte materiaal telt mee. Kies je voor een grove grindkorrel als basis of juist een fijnere? Dan scheelt dat al in prijs.

Een goede afwerking, isolatie of vloerverwarming erbij maken uiteraard ook dat de prijs hoger uitvalt. Overweeg altijd een vloer storten met isolatie om problemen achteraf te voorkomen. 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever