Home / handig / Houten jaloezieën ophangen

Houten jaloezieën ophangen

11 mei, 2020 Door: Erik
min. leestijd
Houten jalozieën ophangen

Als je een goede raamdecoratie zoekt dan zul je al snel ontdekken dat deze in veel soorten verkrijgbaar is. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld gordijnen, lamellen, rolgordijnen maar zijn ook (houten) jaloezieën een goede oplossing.

Je kunt er een vertrek mee verduisteren, de zon buiten houden op warme dagen maar ze geven je ook de nodige privacy omdat er dan niet zo gemakkelijk meer binnen gekeken wordt.

Voor jaloezieën geldt dat deze van diverse materialen gemaakt kunnen worden waaronder kunststof, aluminium maar ook van hout. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Houten jaloezieën op maat gemaakt

Als je kiest voor houten jaloezieën dan haal je een product in huis dat natuurlijk en warm aandoet. Jaloezieën worden, in tegenstelling tot lamellen, horizontaal gehangen en kun je zelf op een bepaalde stand open- of dichtzetten. Hiermee bepaal je zelf hoeveel licht je binnen wilt hebben.

Zet je ze op een bepaalde stand dan kun je daarmee voorkomen dat mensen binnenkijken maar heb je zelf wel de gelegenheid om naar buiten te kijken. Houten jaloezieën kunnen op maat gemaakt worden zodat ze passend zijn voor elk raam. Er zijn uiteraard ook standaardmaten te koop. 

Jaloezieën zet je in de door jou gewenste stand

Groot voordeel van houten jaloezieën is dat deze, mochten ze net even wat te lang zijn het raam waarop ze gehangen worden, je deze gewoon een stukje opgerold kunt laten zitten.

Trek je ze wat omhoog, dan krijg je genoeg licht binnen en heb je meteen zicht op buiten. Ben je ze op een bepaald moment zat of wil je iets anders?

Dan kost jaloezieën demonteren weinig moeite en heb je ze zo los. Zeker als ze alleen geschroefd zitten in een kozijn en je de houten jaloezieën opgehangen hebt zonder boren. 

Houten jaloezie ophangen aan plafond

Voor alle jaloezieën geldt dat je deze op diverse manieren kunt ophangen. Kies je ervoor jaloezieën te plaatsen voor een schuifpui of groot raam en wil je dat deze helemaal van boven tot beneden komen te hangen? Dan kun je de jaloezieën het beste aan het plafond bevestigen.

Meet altijd goed de hoogte. Doe dit op meer plaatsen over de gehele breedte van het raam want het kan hier en daar nog wel eens wat verschillen. Jaloezieën aan het plafond worden bevestigd met een speciale strip die je eraan monteert.

Ook houten jaloezieën ophangen aan het plafond is een goede keuze

Houten jalozie

Houten jaloezie op het kozijn bevestigen

Jaloezieën kun je ook in of op een kozijn plaatsen. Kijk altijd eerst goed welke manier je het beste vindt. Als je ervoor kiest jaloezieën tussen een kozijn te plaatsen, zorg er dan voor dat je de juiste breedte kiest. Zijn ze te breed dan dien je ze smaller te maken en dat is niet fraai maar ook niet makkelijk te doen.

Te smal betekent een rand licht die er aan de zijkant langs piept maar ook dat de jaloezieën niet netjes aansluiten. Vind je zelf meten moeilijk? Dan kun je vaak een online meethulp vinden of bij de leverancier vragen om hulp.

Zij kunnen de ramen ook voor je opmeten zodat je zeker weet dat het klopt. Als zij de houten jaloezieën op maat voor je maken dan is het inmeten vaak een stukje extra service. 

Houten jaloezieën ophangen in de dag

Als je houten jaloezieën binnen het kozijn wilt hangen dan staat dit bekend onder de naam in de dag. Zeker bij wat diepere kozijnen is het slim jaloezieën in de dag te bevestigen omdat deze er dan netjes in vallen.

Zo voorkomt het in de dag ophangen dat er licht langs de zijkanten komt, mits goed gemeten en je voor de juiste maat jaloezieën gekozen hebt. Een houten jaloezie ophangen in de dag oogt altijd goed en netjes afgewerkt.

Houten jaloezieën ophangen op de dag

Een andere manier van bevestiging staat bekend onder de naam op de dag. Voordeel daarvan is dat de jaloezieën op het kozijn komen te hangen en je zelf kunt bepalen hoeveel overlap je wilt hebben.

Het meten van jaloezieën die op de dag komen te hangen hoeft wat minder nauwkeurig gedaan te worden. Ook verbloem je er handig een stukje van het kozijn mee. Daarom is een jaloezie op de dag bevestigen een goed plan. 

Kies de juiste soort jaloezieën

Houten jaloezieën kunnen van verschillende houtsoorten gemaakt worden en dat is van invloed op de prijs. Wil je bijvoorbeeld graag houten jaloezieën hebben in de badkamer? Dan kies je het beste voor houtlook jaloezieën.

Deze ogen als hout maar zijn van PVC gemaakt. Ze zijn echter volledig vochtbestendig en kunnen in een natte ruimte gebruikt worden. In tegenstelling tot echte houten jaloezieën zullen zij niet snel schimmelen en zijn ze ook nog eens handig schoon te houden.

Als je voor houten jaloezieën kiest heb je meestal de keuze uit basic of premium jaloezieën. De naam zelf zegt het al: premium is luxueuzer maar tevens duurder. 

Koop ook het bevestigingsmateriaal voor de jaloezie

Jaloezieën worden aan elkaar gemaakt zodat ze allemaal tegelijk geopend of gesloten kunnen worden en op dezelfde manier komen te staan. Er zit een bediening aan waarmee je dit kunt bewerkstelligen.

Houd er bij het kiezen of laten maken rekening mee aan welke kant de bediening komt te zitten want je wilt er immers wel goed bij kunnen. Bij het bevestigen komen de jaloezieën boven in een soort bak te zitten.

De jaloezieën krijgen aan de onderkant een extra stevige rail zodat ze altijd recht en goed naar beneden blijven hangen. De jaloezieën zelf zitten aan elkaar vast met een stoffen ladderband.  

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Veneta jaloezie ophangen

Jaloezieën nodig? Kijk eerst eens rustig online rond wat er allemaal te koop is of win meer informatie in. Een bekende leverancier van (ook op maat gemaakte) jaloezieën is Veneta. Heb je voor deze jaloezieën gekozen? Dan zal er een handleiding bij geleverd zitten om een Veneta jaloezie op te hangen en vind je deze instructie eveneens online.

Heb je een wat beperkter budget en wil je toch graag mooie jaloezieën hebben? Kijk dan eens bij 123 Jaloezieën. Je vindt er mooie dingen voor minder geld en ook een 123-jaloezie ophangen doe je eenvoudig zelf. Geen tijd, zin of niet zo handig? Dan laat je gewoon de jaloezieën inmeten, leveren en monteren. Heb je zelf nergens geen omkijken meer naar en weet je zeker dat alles goed gedaan wordt. Zeker een aanrader! 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever