Home / Hovenier

Vind een hovenier voor jouw klus

Op zoek naar een professionele hovenier bij jou in de buurt? Voor kleine hoveniers gerelateerde klussen in en rondom het huis, of grotere klussen en projecten.

Hoe werkt klussersvinden.nl?

Op ons klusplatform vindt u klussers in diverse vakgebieden die voldoen aan uw kwaliteitseisen.

 
 
1
 
 
Plaats uw klus

Vertel ons waar u naar op zoek bent in enkele simpele stappen.

 
 
2
 
 
Ontvang reacties

Uw klus komt terecht bij de juiste vakmensen. Zij doen u een vrijblijvend aanbod.

 
 
3
 
 
Vergelijk en kies uit

Vervolgens kiest u de de klusser die het beste bij uw klus past.

 
 
4
 
 
De klus uitvoeren

De klusser komt langs om uw klus uit te voeren naar tevredenheid.

Aangesloten hoveniers:

Michal Dymek
Naam: Michal Dymek

I can do anything in the garden, it’s my…

Naam: Vigo Post

Ik heb mijn eigen bedrijf in de bouw. Ik…

Naam: denislav hristov

Een bedreven tuinman die met vakmanschap…

Rayan Van Eijk
Naam: Rayan Van Eijk

Ik ben zzp’er en ik doe tuin onderhoud….

Wat doet een hovenier?

Een hovenier is in feite een botanicus, ontwerper, tuinman en stratenmaker in één die u kunt inzetten voor tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud. Hij (of zij) is een specialist in het onderhouden, aanleggen en ontwerpen van tuinen en groenvoorzieningen. Het kan hierbij gaan om tuinen van particulieren of bedrijven en verschillende soorten groenvoorzieningen, zoals parken, plantsoenen en groenstroken. Ook groene daken en daktuinen kunnen worden ontworpen, aangelegd en onderhouden.

Uitgebreide kennis van planten, gereedschappen en machines Het beroep vereist uitgebreide kennis van hoe, waar en wanneer planten, struiken en bomen geplant en onderhouden moeten worden om optimaal te kunnen groeien en bloeien. Daarnaast is een hovenier ook bedreven in het omgaan met machines en gereedschappen die nodig zijn voor het op de juiste manier onderhouden en aanleggen van tuinen en groenvoorzieningen.

Wat kost een hovenier

Hoveniers rekenen verschillende prijzen. Daarom is het alleen mogelijk om een indicatie te geven. Gemiddeld ligt het tarief voor onderhoud tussen de 35 en 50 euro per uur. Een vaste prijs afspreken is ook mogelijk als het gaat om een onderhoudsabonnement voor bijvoorbeeld een of twee keer periode jaar.

De kosten voor tuinontwerp en tuinaanleg hangen af van de wensen van de opdrachtgever, de complexiteit van het ontwerp en de benodigde materialen. Voor een tuinontwerp moet u rekenen op minimaal 250 tot 500 euro voor tuinen tot 300 vierkante meter. Voor grotere tuinen komt er meestal een paar euro bij per vierkante meter.

Het basisbedrag voor de aanleg van een tuin is 50 tot 100 euro per vierkante meter. De prijzen verschillen per zelfstandige hovenier, dus u kunt hiervoor het beste verschillende offertes voor aanvragen.

Tuinonderhoud en tuinontwerp

Sommige hoveniers houden zich alleen bezig met tuinonderhoud en -beheer. Een tuin is een ecosysteem en daarom constant in beweging. Onderhoud vraagt om tijd en aandacht en zorgt voor een optimale groei van uw planten. Het maakt hét verschil tussen verwilderd en verzorgd. Bij onderhoud en beheer van tuinen en groenvoorzieningen moet u denken aan onder meer:

 • Zaaien, planten, water geven en bemesten.
 • Snoeien en het knippen van hagen.
 • Onkruid verwijderen, gras maaien, het controleren van de conditie van bomen en planten.
 • Insectenbeheersing en insectenbestrijding.
 • Opkweken en stekken van planten.

Tuinontwerp

Als u uw tuin een nieuw uiterlijk wilt geven, kan de hovenier op basis van uw wensen een ontwerp maken. Eerst worden de wensen besproken en zal de tuinspecialist adviseren over inrichting en geschikte planten, struiken en bomen. Bij het ontwerp wordt er rekening gehouden met de ligging van de tuin, de wensen van de opdrachtgever en het thema: moet de tuin kindvriendelijk worden, juist heel groen worden of onderhoudsarm? Er worden ook suggesties gegeven voor andere aspecten van de inrichting, zoals bestrating, verlichting, schuttingen en terrassen. Kortom, het tuinontwerp hangt af van de wensen in combinatie met budget en mogelijkheden.

Tuinaanleg

Als het ontwerp eenmaal klaar is, kan de hovenier aan de slag met de tuinaanleg. Het is ook mogelijk om een tuin aanleggen met het ontwerp van iemand anders. U kunt bijvoorbeeld zelf iemand inschakelen voor een ontwerp en daarna een tuinspecialist inhuren voor de uitvoering en het onderhoud. Bij tuinaanleg moet u denken aan de volgende werkzaamheden: 

 • Levering van zand, tuinaarde en andere benodigde materialen.
 • Graaf- en grondwerkzaamheden. 
 • Inrichting van de tuin of groenvoorziening met planten, struiken en bomen.
 • Aanleg van (sier)bestrating, terrassen, paden, borders en borderbegrenzingen.
 • Plaatsen van schuttingen, vlonders, tuinmuren en tuinhuisjes.
 • Plaatsen van plantbescherming en plantsteunen.
 • Installeren van irrigatiesystemen. 
 • Onderhouden en repareren van tuingereedschappen

Hoe vind ik een goede tuinman?

Een goede tuinman vinden kan soms best lastig zijn. Er zijn veel zelfstandig hoveniers die zichzelf aanbieden. Het kan dan een hele klus zijn een tuinman te vinden die zijn werk goed doet en daar ook nog eens een eerlijke prijs voor vraagt. U kunt via Klussersvinden.nl eenvoudig zoeken naar een ervaren hovenier in de buurt. Deze zal altijd eerst bij u langskomen om met u te bespreken wat de bedoeling is en welke werkzaamheden gedaan moeten worden. Hiervoor ontvangt u als het goed is vooraf een offerte, zodat u weet met welke kosten u rekening moet houden.

Het is belangrijk om vooraf goede afspraken te maken over de werkzaamheden van de hovenier en deze op papier te zetten. Zo krijgt u een geweldige tuin waar u vele jaren plezier van heeft.