Home / handig / Infrezen van je vloerverwarming: Alles wat je erover moet weten

Infrezen van je vloerverwarming: Alles wat je erover moet weten

25 mei, 2020 Door: Erik
3 min. leestijd
Vloerverwaming infrezen

Vloerverwarming in je huis hebben is ontzettend fijn, vandaar dat het ook steeds normaler en populairder wordt. Nooit meer last van koude voeten of kille kamers, ideaal. Wanneer je huis nieuw wordt gebouwd, kun je er natuurlijk voor kiezen om de vloerverwarming er gelijk in te laten installeren.

Maar wat als je vloer al gelegd is en je toch graag dat extra beetje warmte in huis wil halen? Dan is het infrezen van de vloerverwarming een goede en betaalbare optie. Hier lees je alles wat je moeten weten over infrezen.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Wat is infrezen?

Infrezen is het aanleggen van een vloerverwarming in een bestaande vloer, door sleuven in de dekvloer aan te brengen en hier de verwarmingsbuizen in te plaatsen. Het maken van deze sleuven van ongeveer 17 millimeter diep, wordt gedaan met speciale apparatuur.

De verwarmingsbuizen worden in groepen verdeeld, afhankelijk van het aantal vierkante meter dat verwarmd moet worden. Vervolgens wordt er een vloerverdeler gemonteerd, waar de verwarmingsbuizen op aangesloten worden.

Het verwarmingssysteem wordt op druk gezet en zo kan er gelijk getest worden of alles op de juiste manier werkt. Uiteraard wordt er aan je uitgelegd hoe de verwarming te regelen valt. Wanneer alles naar wens werkt, worden de sleuven opgevuld met een cementmengsel. Het kan zijn dat het achteraf nodig is om te vloer nog te egaliseren. Dit zorgt voor een strakkere afwerking en reduceert de ongelijkheden in de vloer.

De belangrijkste voor- en nadelen

Waarom zou je ervoor kiezen om je vloerverwarming te laten infrezen? Ten eerste is het een vrij goedkope optie, zeker vergeleken met het aanleggen van de verwarming wanneer de vloer nog niet gelegd is.

Je hebt namelijk al een dekvloer, dus je hoeft geen nieuwe meer te laten leggen. Dit bespaart je veel kosten. Het werken met de bestaande dekvloer brengt nog meer voordelen met zich mee.

Je hoeft bijvoorbeeld geen rekening te houden met bijkomende opbouwhoogte, omdat er geen extra lagen over de verwarming heen komen te liggen. Dit betekent dat je ook niks hoeft te veranderen aan je deuren of kamerindeling.

Een ander groot voordeel is het snelle opwarmen van je vloer en huis. Doordat de verwarming vrij dicht onder de vloer ligt, duurt het niet lang voordat de warmte te voelen is.

Ook is het fijn dat infrezen een redelijk snel proces is, dat niet langer dan een dag of paar dagen hoeft te duren. Zo heb je bijna geen last van de werkzaamheden en kun je snel genieten van je nieuwe warme vloeren.

Hoewel het infrezen van vloerverwarming vele voordelen heeft, zijn er ook een paar eventuele nadelen waar je rekening mee moet houden. Doordat er bij infrezen niet hele sterke isolatie komt kijken, wordt de warmte niet altijd even goed vastgehouden en verdwijnt een deel naar een andere plek dan de kamer.

Dit betekent dat je relatief veel energie nodig hebt om je huis goed te verwarmen en dit kan resulteren in een verhoogde energierekening. Ook is het mogelijk dat er bij het infrezen waterleidingen worden geraakt.

De vloer is natuurlijk niet gelegd met een vloerverwarming in gedachten, dus de bij het aanleggen van de leidingen is daar geen ruimte voor overgehouden.

Vloerverwarming

Hoe werkt infrezen bij verschillende vloersoorten?

Niet iedere vloer is even geschikt voor het infrezen van een vloerverwarming. Je moet dus van tevoren goed bedenken of je type vloer niet teveel gedoe gaat opleveren. Bij bijvoorbeeld een tegelvloer, moet je goed opletten.

Wanneer de tegels in het cement zijn verwerkt, is de kans groot dat het infrezen kan plaatsvinden zonder dat de tegels beschadigd zullen raken. Maar wanneer de tegels gelijmd zijn, loop je een groter risico dus ze losraken en de vloer opnieuw gelegd moet worden.

Informeer vooraf even of jouw vloer wel geschikt is voor het infrezen van vloerverwarming, en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. Ook bij houten vloeren is het verstandig om door een professional te laten inventariseren of infrezen een goede optie is.

Betonvloeren, pvc-vloeren of anhydriet vloeren zijn het meest geschikt. De inbouw dikte is hierbij gering, wat de kans op schade kleiner maakt. Ook werkt de isolatie beter bij deze vloeren, waardoor er minder warmte verloren gaat.

Wat gaat het kosten?

De kosten van een infrees project kunnen erg variëren, en zijn afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste moet je bepalen waar je de vloerverwarming wil laten aanleggen. Alleen in de woonkamer en slaapkamers, of door het hele huis?

Houd daarbij ook rekening met de uiteenlopende vloeren die je hebt liggen in de verschillende ruimtes van je huis. Als je weet om hoeveel vierkante meter vloer het gaat, kun je een duidelijker beeld krijgen van de kosten die je zult maken. Bij een hoog aantal vierkante meters moeten er meerdere groepen buizen worden aangelegd, en dit zorgt ervoor dat de prijs oploopt.

Een andere factor die erg bepalend is voor de kosten, is het type verwarming dat de vloerverwarming moet vormen. Wil je alleen gebruik maken van de vloerverwarming en niet meer van radiatoren, dan maak je de vloerverwarming de hoofdverwarming.

Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Zie je de vloerverwarming meer als een fijne bijkomende warmtebron naast je radiatoren, dan functioneert het als bijverwarming. Dat brengt de aanlegkosten naar beneden, maar betekent ook dat je energiekosten betaalt voor twee soorten verwarmingen.

Wanneer je bovenstaande factoren hebt uitgezocht, kun je gaan bepalen wat de prijs wordt van jouw ingefreesde vloerverwarming. Het minimum bedrag ligt rond de 800 euro, en afhankelijk van het aantal vierkante meter en de soort verwarming kunnen de kosten oplopen tot meer dan 2000 euro. Het laten aanleggen van hoofdverwarming in plaats van bijverwarming levert je ongeveer twee keer zoveel kosten op.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

De overweging

Wanneer je aan het overwegen bent om vloerverwarming te laten infrezen, moet je bovenstaande informatie goed doornemen. Bedenk of voor jou het resultaat opweegt tegen de kosten en risico’s, en of jouw huis wel geschikt is voor zo’n project. Over het algemeen is infrezen een erg goede optie. Het verloopt snel en vaak schadeloos, en de kosten vallen erg mee.

Laat het wel altijd door een professioneel bedrijf doen, want infrezen vereist expertise, ervaring en goed gereedschap. Dit is geen taakje dat je zelf gemakkelijk kunt doen.

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever