Home / handig / Koof maken

Koof maken

28 februari, 2020 Door: Erik
3 min. leestijd
Man met hamer in de hand die een koof gaat maken.

Er zijn meerdere reden om een koof te maken in je woning. Met een koof is het namelijk mogelijk om aanpassingen en dergelijke netjes af te werken. 

Een koof is een houten constructie aan een wand of plafond waar kabels, afvoeren en leidingen in passen. 

Ook creëer je met een koof hoogte en diepte verschillen waarmee je kan werken. Koven worden door hun veelzijdigheid veel toegepast in woningen en bedrijfspanden. Het zorgt voor een nette afwerking, is praktisch en geeft een fraai resultaat. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Zelf een koof maken

Het is super leuk om zelf lekker te klussen in je nieuwe woning. Met ons stappenplan kan je zelf koven maken. Met deze koven pas je iedere ruimte makkelijk aan, je werkt zaken weg die je liever niet in het oog hebt en kan je creativiteit kwijt. 

Ook kan je spelen met hoogte en plafonds. De mogelijkheden zijn eindeloos. Heb je de smaak te pakken? Denk dan eens aan koven met spotjes of andere lampen en constructies. Maak je huis echt thuis door zelf lekker te klussen.

Hoe maak ik zelf een koof?

Het maken van koven is een van de klussen die je zelf in huis kan doen. Voor een redelijk ervaren en enthousiaste klusser is het maken van een koof en uitdagende maar dankbare klus. 

Met een koof werk je kabels en dergelijke netjes weg wat een mooie eindresultaat oplevert. Een nette en strakke afwerking is een dankbaar resultaat. 

Alles wat je wil weten over het maken van een koof met spotjes of bijvoorbeeld een koof voor in de keuken lees je in dit blog.

Wat heb ik nodig om zelf een koof te maken?

Het uitgangspunt voor een koof is hout. Je begint als het ware met een op maat gemaakt geraamte van hout. Het is belangrijk dat je een goede en sterke constructie bouwt om op verder te bouwen. 

Het geraamte van de koof moet duurzaam zijn en degelijk, maar je wilt het niet te zwaar maken. Let dus goed op welk hout je kies voor de koof. Om het geraamte te maken heb je dus op maat gezaagd hout nodig en een schroef- en boormachine. 

Uiteraard moeten de houten latten op een stevige en veilige manier aan het plafond worden bevestigd. Dit doe je door gaten te boren in de muren of het plafond. 

Het bevestigen van de balken aan het muur doe je met slagpluggen en schroeven. Aan deze balken komt het geraamte.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Maatwerk

Het voordeel van een koof zelf maken is dat je alle afmetingen kan maken die je zelf wilt. Zorg ervoor dat je de afmetingen goed opmeet en het hout op maat zaagt of laat zagen. 

Bij het in elkaar zetten van de koof moet je erop letten dat alles goed op elkaar aansluit en past. Rechte hoeken zijn belangrijk voor een goed resultaat. 

Het werken met schroeven zorgt voor een stevige koof, werk deze gaten weg voor een glad resultaat. Of je kan kiezen voor een constructie met lijm. 

Afwerking van de koof

Er zijn verschillende materialen om de koof af te werken zoals hout of gips. Een koof maken met mdf is een relatief makkelijke en lichte manier om een mooi resultaat te krijgen. 

Werken met gipsplaten en stucwerk behoort uiteraard ook tot de opties. Het monteren van deze platen gebeurd met schroeven of lijm. Een koof van hout is makkelijk te monteren met schroeven, voor extra stevigheid kan je werken met lijm. 

Ook een koof van gips is op deze manier te maken. Gips kan je afwerken met stucwerk zodat het één geheel wordt met de muur of het plafond.

Koof maken voor plafond of afzuigkap

Een koof maken in de keuken is een handige manier om bijvoorbeeld een afzuigkap weg te werken. Hoewel een afzuigkap onmisbaar is in de keuken is de afvoer niet iets waar je per se op zit te wachten. 

Een nette manier om de keuken af te werken is daarom met een koof. Maar ook kan je in de keuken natuurlijk ook gewoon spotjes en dergelijke wegwerken met behulp van een mooie koof.

Koof maken tegen plafond

Een koof met spotjes is leuk om zelf te maken. Met een koof aan het plafond kan je bijvoorbeeld spotjes aan het plafond bevestigen en de elektra netjes weg werken. Maar ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een leuke lijst met lichtjes te maken. 

Met dimbare spotjes krijgt je interieur een sfeervolle uitstraling. Ook is het een leuke manier om bijvoorbeeld een leuk kunstwerk in de spotlight te zetten. Je kan met hoogte spelen en ruimtes afschermen. De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om spotjes.

Koof laten maken

Uiteraard kan je er ook altijd voor kiezen om een koof te laten maken door een ervaren vakman. Dan weet je zeker dat een passende koof krijgt die aan als je wensen voldoet.

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever