Home / handig / Laminaat leggen, waar beginnen?

Laminaat leggen, waar beginnen?

26 februari, 2020 Door: Erik
3 min. leestijd
Klusser die laminaat aan het leggen is

Laminaat leggen is iets wat je zelf kan doen. Maar dan is het wel handig om te weten hoe en waar je moet beginnen. 

Wil je meer weten over het leggen van laminaat? Heb je net een nieuwe woning en wil je deze voorzien van een mooie nieuwe laminaatvloer dan lees je hier alles over het leggen van laminaat. 

Van de verschillende soorten en motieven tot handige tips en trucs voor het beste resultaat. Laminaat leggen begint met het lezen van dit blog.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Wat is laminaat?

We beginnen met een kleine inleiding over laminaat. In 1977 werd laminaat ontwikkeld en het is nu een van de meest populaire vloeren. Laminaat is een vloerbedekking die bestaat uit vier basislagen.

 De toplaag van laminaat bestaat uit melamine en zorgt voor de sterkte van laminaat. En deze laag maakt laminaat hittebestendig en slijtvast. UV heeft ook geen vat op de vloer zodat de kleuren mooi blijven. 

In de toplaag kan structuur zijn aangebracht, bijvoorbeeld een houtnerf structuur. De dessinlaag is gemaakt van papier met daarop het dessin voor het laminaat. 

De dikke laag van laminaat bestaat uit HDF, dat zijn geperste vezels die het laminaat stabiliteit geven. Ook de onderkant van laminaat bestaat uit melamine, dit beschermt het laminaat tegen vocht. En het zorgt ervoor dat laminaat niet hol of bol komt te staan.

Verschillende soorten laminaat

De veelzijdigheid van laminaat

Laminaat is zo populair omdat het een betaalbare manier is om een vloer te bedekken. Daarnaast zijn de mogelijkheden enorm. Laminaat is verkrijgbaar in allerlei kleuren en motieven waardoor er altijd iets passends bij zit voor in jouw woning. 

Met laminaat kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Met bijpassende plinten werk je het geheel netjes af. Omdat laminaat ook nog eens zelf goed te leggen is bespaar je aanzienlijk op kosten. 

Laminaat leggen, waar begin je?

Voordat je het laminaat kan gaan leggen is het belangrijk om het laminaat eerste 48 uur in de ruimte te leggen waar het uiteindelijk op de vloer komt. 

Op deze manier kan het laminaat wennen aan de luchtvochtigheid en temperatuur van de ruimte. Het laminaat gaat later dan niet meer uitzetten of krimpen. 

Als laminaat uitzet of krimpt kan je last krijgen van kieren en oneffenheden.

Ondervloer als basis

Het leggen van een laminaatvloer begint met de ondervloer. Er zijn verschillende ondervloeren te koop met allemaal eigen kenmerken en specificaties. Denk daarbij aan isolatie, demping en de vochtdichtheid van de ondervloer. 

Of je wel of geen vloerverwarming hebt speelt ook een grote rol in de keuze voor de ondervloer. 

Bij laminaat in een appartement moet je een ondervloer hebben met een TNO certificaat en minimaal 10 db geluidsreductie.

Kan laminaat op tapijt worden gelegd?

Hoewel het misschien makkelijk lijkt om laminaat op bestaande vloerbedekking te leggen is dat niet aan te raden. De reden hiervoor is dat vloerbedekking vuil en stof bevat. 

De ondergrond voor jouw vloer is daarmee dus niet schoon. Vocht kan zelfs zorgen voor schimmel met alle gevolgen van dien. Ook is tapijt niet stabiel genoeg. 

Het veert mee en dan mist jouw vloer een stabiele ondergrond. Wij adviseren daarom om echt te werken met een ondervloer en het tapijt eerst te verwijderen.

Waar begin je met het leggen van laminaat?

Als de ondervloer ligt kan het laminaat erop. Om er zeker van te zijn dat jouw vloer nog wat speling heeft is het verstandig om te werken met afstandshouders. 

Deze houders zorgen dat het laminaat ongeveer één centimeter van de muur af komt te liggen. Uitzetten is dan geen probleem. 

Door laminaat in de lente te leggen lijkt een ruimte groter. Maar er zijn meer mogelijkheden qua patronen en motieven.

Laminaat leggen in de lengte

Begin bij het leggen van laminaat in een hoek. En werk vanuit daar. Heb je laminaat met groef- en mes zijde dan begin je met de groefzijde tegen de muur. 

De planken die volgen kan je dan op de meszijde klikken. Dat werkt het makkelijkste. Verschillende pakketten laminaat kunnen een kleurverschil hebben en daarom is het handig om de pakketten door elkaar te halen. 

Zo heb je niet een deel van de vloer in een andere kleur maar krijg je een meer gemêleerde vloer. Vaak zijn kleurverschillen niet aanwezig of minimaal, maar zo neem je het zekere voor het onzekere.

Laminaat op maat zagen

Hoe zaag ik laminaat?

Als je eenmaal op dreef bent kom je uiteindelijk op een punt uit dat het toch niet helemaal past. En dan moet je gaan zagen in het laminaat. 

Met een laminaatsnijder is dat makkelijk te doen en weet je ook zeker dat je recht snijdt. Met een zaag kan je nog wel eens een wat minder strak resultaat krijgen. 

Maar als je met bochten of hoeken werkt is een decoupeerzaag wel de meest makkelijke manier om het laminaat in de juiste maat te krijgen. Als je het laminaat van onderaf zaagt, dus op z’n kop, dan beschadig je de toplaag het minst. Met een verstekbak maak je het jezelf ook een stuk makkelijker om recht te zagen.

Patronen leggen met laminaat

Het gedeelte wat je hebt afgezaagd gebruik je in de nieuwe baan. Zo verspringt het laminaat. Heb je een niet al te groot stuk over dan doe je er goed aan om een ander stuk te gebruiken. 

Dat is het geval als je reststuk kleiner dan 30 centimeter is. Je kan kiezen om een wildpatroon te leggen, dat is met het reststuk. 

Dit patroon heeft een speels en natuurlijk patroon. Met een halfsteensverband werk je als je om en om een hele en een halve plank legt als uitgangspunt. 

Zo krijg je een symmetrisch patroon. Met een slaghout kan je het laminaat goed aan laten sluiten. Let op dat dit alleen werkt bij kliklaminaat! 

Leg laminaat bij voorkeur in de lengte, als je laminaat in de breedte legt oogt de ruimte stukken kleiner dan wanneer het laminaat in de lengte ligt.

Uitdagingen en lastige hoekjes

Hoe een ruimte er ook uitziet, op een gegeven moment kom je op een lastiger punt aan. Een deurpost of leidingen zijn vaak een redelijke uitdaging. Door goed af te tekenen hoe het laminaat gezaagd moet worden krijg je vaak het beste resultaat. 

Met een contourmal is het makkelijker om aan te geven waar er gezaagd moet worden. Een rechte hoek krijg je makkelijk met een winkelhaak of verstekbak. Niet alleen in de lengte kom je voor uitdagingen te staan, de laatste baan is vaak smaller dan het laminaat. 

Dan moeten de planken in de lengte worden ingekort. Met een laminaat inpasser kan je nauwkeurig op meten hoe breed het laminaat moet worden. 

Ga er niet van uit dat iedere plak dezelfde breedte nodig heeft, met name in oudere huizen kan je versteld komen te staan over hoe scheef alles loopt. 

Houd rekening met de afstandshouder bij het meten van de breedte. Met een slaghout leg je de planken strak tegen elkaar aan.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever