Home / Metselaar

Metselaar gezocht?

Op zoek naar een professionele metselaar bij u in de buurt? Voor kleine klussen of grotere projecten? Plaats nu uw klusaanvraag en kom in contact met een metselaar.

Hoe werkt klussersvinden.nl?

Op ons klusplatform vindt u klussers in diverse vakgebieden die voldoen aan uw kwaliteitseisen.

 
 
1
 
 
Plaats uw klus

Vertel ons waar u naar op zoek bent in enkele simpele stappen.

 
 
2
 
 
Ontvang reacties

Uw klus komt terecht bij de juiste vakmensen. Zij doen u een vrijblijvend aanbod.

 
 
3
 
 
Vergelijk en kies uit

Vervolgens kiest u de de klusser die het beste bij uw klus past.

 
 
4
 
 
De klus uitvoeren

De klusser komt langs om uw klus uit te voeren naar tevredenheid.

Metselaars:

Jinmy Dijksman
Naam: Jinmy Dijksman

Van groot tot klein, met jarenlange erva…

Naam: Abdessamad Boughalab

We zijn met 3 ervaren werknemers schilde…

Naam: Kamal Allali

.

Glenn  Peeters
Naam: Glenn Peeters

Ik doe alles van a tot z badkamers tot a…

Freek van der Poel
Naam: Freek van der Poel

Van der Poel metselwerken is een eenmans…

Een metselaar is een man of vrouw die stenen of blokken natuursteen metselt. Dat houdt in dat deze stenen of blokken op en tegen elkaar aan worden bevestigd met metselspecie.

Dit wordt ook wel mortel genoemd en is een middel dat de stenen of blokken bij elkaar houdt. De opleiding tot metselaar is een mbo-opleiding op niveau 2. Ook kun je op niveau 3 de opleiding Allround Metselaar volgen. Deze opleidingen bestaan uit theorie, maar ook uit veel praktijkopdrachten.

Het is een vakmanschap, dus er is veel oefening nodig om er goed in te worden. Oefening baart kunst.

Wat doet een metselaar zoal?

Naast het metselen van stenen, bestudeert een metselaar ook de bouw- en werktekeningen om het geheel te overzien en berekent hij of zij hoeken en lagen voor het metselwerk.

Soms moeten stenen op maat gemaakt worden. Ook worden er door metselaars profielen geplaatst waartussen gemetseld gaat worden en worden de specie door hen gemixt. Deze specie bestaan meestal uit zand, water en cement.

Wanneer er teveel specie is aangebracht, verwijdert de metselaar dit en nadat de klus is geklaard worden de voegen nog netjes afgewerkt voor een mooi eindresultaat.Plaats direct uw klus

Welk gereedschap is er nodig voor het uitoefenen van dit beroep?

Er zijn verschillende gereedschappen nodig om een mooi stuk metselwerk af te leveren.

  • Metseltroffel (om specie aan te brengen en uit te smeren);
  • Voegspijker (om specie tussen de voegen aan te brengen);
  • Kaphamer (een vierkant vlak en gebogen vlak om stukken steen af te hakken of te bewerken);
  • Sabel (om stenen heel precies mee af te hakken of te bewerken);
  • Voegbeitel (breed blad om stenen op maat te hakken of voegen uit te hakken).

Overig gereedschap dat een metselaar nodig heeft

Naast de bovengenoemde voorbeelden, werkt een metselaar ook met een metseldraad, duimstok, timmermanspotlood, klauwhamer, schietlood, bats, waterpas en een stofferen nijptang.

Ook wordt een dagge gebruikt om specie in het midden van een voeg van een streep te voorzien.

De reden dat dit wordt gedaan, is omdat de voeg op die manier smaller lijkt. Op deze manier wordt schoon metselwerk afgewerkt. Dit houdt de zichtbare kant van het metselwerk in. Daarnaast heb je de zogenoemde vuile kant; de kant die niemand ziet omdat deze met stuc- of timmerwerk wordt afgewerkt.

Waar werken metselaars?

Meestal werken metselaars voor aannemers of voor metselbedrijven. Dit komt zowel in nieuwbouw als renovatie en restauratie voor. Binnen een metselploeg kunnen verschillende soorten metselaars worden ingezet. Zij worden meestal bijgestaan door een opperman. De opperman voorziet metselaars van werkmaterialen en is verantwoordelijk voor het aanvullen van die materialen. Zo kunnen de vakmannen flink doorwerken. Bij grote opdrachten kunnen er extra oppermannen worden ingezet. Bij kleinere opdrachten zijn er geen oppermannen in het spel en moeten de metselaars zelf voor de aanvulling van werkmateriaal zorgen. Ook hebben deze vakmannen tijdens hun werk te maken met aannemers, uitvoerders, glaszetters en werkvoorbereiders.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Metselaars werken meestal binnen ploegen en hebben een opperman die hen ondersteunt. Een metselaar die goed doorwerkt legt gemiddeld zo’n 1000 stenen per dag weg. Tijdens het werken wordt steeds een muur met een maximale hoogte van één meter gemetseld. Daarna dient de specie eerst te drogen, voor er verder de hoogte in gemetseld kan worden. Is de specie niet goed droog, dan kan de muur instabiel worden en zelfs instorten. Iedere steen moet recht en stevig vastliggen. Wanneer metselstenen te droog zijn, zullen ze niet goed hechten. Maar zijn ze te nat, dan kan de specie uitlekken en over de onderliggende stenen verspreiden.

Wat kost het inhuren van een metselaar?

In 2019 ligt de gemiddelde prijs voor het inhuren van een metselaar rond de 20 à 30 euro per vierkante meter. Soms wordt een uurtarief gerekend. In dat geval ligt de prijs vaak tussen de 40 en 45 euro per uur. Een metselaar is een allround vakman en krijgt te maken met verschillende soorten metselwerken en –verbanden. Het is een ambacht, want er moet heel netjes en secuur te werk worden gegaan. Het maandloon van een metselaar in loondienst ligt gemiddeld tussen 1600 en 2600 euro. Het maandloon is mede afhankelijk van de ervaring en leeftijd van de vakman.