Home / handig / Wildverband

Wildverband

16 april, 2020 Door: Erik
3 min. leestijd
wildverband tegelmuur

Wildverband is de vorm van metselen of tegels leggen waarbij de stootvoegen ongelijk aan elkaar zijn. Dit zorgt voor onregelmatige patronen.
Het leggen in dit verband is de klassieke vorm van metselen, maar is nog altijd flink populair.

Het is dan ook zo dat het niet alleen voor metselwerk wordt gebruikt, maar ook in allerlei andere vormen.
Het is dan ook eens goed om te kijken wat het precies, op welke manieren het gebruikt wordt en wat de verschillen en overeenkomsten tussen deze vormen van gebruik zijn. Op die manier weet je dus ook direct wat wildverband metselwerk jou biedt.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

De geschiedenis van wildverband metselwerk

Als het gaat om metselverbanden, dan wordt gesteld dat het wildverband het oudste is van allemaal. Dit werd al gebruikt toen het metselwerk van gebouwen pas net in opkomst was.

De verklaring daarvoor is ook gemakkelijk te geven. Destijds was het namelijk zo dat de stenen waarmee gewerkt werd niet zo gemakkelijk van precies het juiste formaat te maken waren.

Het wildverband metselwerk werd dus niet gebruikt als stijlmodel. Het was noodzakelijk om het op deze wijze aan te pakken.
Wel is het daarna altijd blijven bestaan, ook toen de stenen wel exact gelijke afmetingen kregen.

De vele vormen van wildverband

Er is niet slechts één vorm van wildverband. Dit is onder andere afhankelijk het gebruik.
Zo is er voor wildverband tegels leggen de mogelijkheid om tegels van verschillende afmetingen te gebruiken en zo een ogenschijnlijk speels karakter te realiseren.

Tegenwoordig worden bewust tegels van hetzelfde materiaal in verschillende afmetingen geleverd om het in wildverband te kunnen leggen.
Dit gebeurt ook als het om metselwerk gaat.

Het is zelfs zo dat er een aantal regels voor bestaan als het om metselen in dit verband gaat. Dit is belangrijk om te weten voor je eraan gaat beginnen.

De regels van metselwerk

Er is een aantal zaken waarop gelet moet worden wanneer wildverband metselwerk wordt verzorgd.
Zo moeten de hoeken in de lagen om en om beginnen met een kop en een drieklezoor.

Bovendien is het zo dat er maximaal twee tot drie koppen en vier tot vijf drieklezoren naast elkaar mogen komen in een laag.
Het is ook belangrijk om te voorkomen dat de stootvoegen niet boven elkaar mogen komen te liggen.

Hoewel dit laatste geen echte regel is, is dit vooral praktisch natuurlijk wel het gemakkelijkst. Let hier dus wel altijd op wanneer je ermee gaat werken.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Het leggen van wildverband tegels

Als het gaat om in wildverband tegels leggen, dan wordt er wel iets meer naar patronen gekeken. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de vastgestelde oppervlakte die een tuin heeft waarbinnen gewerkt moet worden. Zo is er het lineair legverband, legverband 2 en legverband 6.

Dit zijn allemaal vormen waarin een bepaald formaat van de tegel de boventoon voert en de andere formaten ter ondersteuning van het patroon dienen.

Er zijn nog veel meer van dit soort mogelijkheden. De laatste jaren zijn wildverband tegels sterk in populariteit toegenomen. Dit is dus een erg aantrekkelijke optie.

Het aantal stenen per m2 wildverband

Als het gaat om wildverband metselen of wildverband tegels leggen, dan is het natuurlijk interessant om te weten hoeveel stenen per vierkante meter wildverband nodig zijn.

Dit is natuurlijk niet geheel exact te zeggen omdat dit van het patroon en het soort steen afhangt. Wie met metselwerk aan de slag gaat, kan de formules gebruiken van een halfsteensverband.

Dit is een goede manier om de juiste maatvoering te bepalen. In tuinen hangt het vooral af van de afmetingen van de stenen.
Zijn deze gelijk of ongelijk per zijde en hoe groot zijn ze dan precies?

Hoe kan je in wildverband laminaat leggen

Als het gaat om wildverband leggen, dan is ook laminaat een dankbaar materiaal om mee te werken. Dit is misschien ook wel het makkelijkste van allemaal.

Wie dit wil aanpakken, doet dat door gewoon te beginnen met de buitenste baan te leggen. Om wildverband laminaat te krijgen, is het dan van belang om de volgende baan te beginnen met wat er overblijft van het materiaal.

Daardoor komen de voegen al direct ongelijk te liggen en is op die manier het juiste verband te krijgen. Er is eigenlijk geen patroon te herkennen op deze manier.

Een belangrijk voordeel van wildverband leggen

Er is natuurlijk een belangrijk voordeel aan wildverband leggen. Het is een economische manier om met het beschikbare materiaal om te gaan.
Doordat vrijwel alles wat beschikbaar is van het laminaat, de tegels of de wildverband bakstenen te gebruiken is.

Daardoor hoeft er dus minder van het materiaal als afval gezien te worden. Dit kan flink schelen in de kosten. Al kan het in tuinen wel leiden tot het overblijven van gedeelten van pakken tegels.

Het is daarom dus wel belangrijk om alles eerst goed na te rekenen. Zo is het allemaal optimaal te benutten.

Een nadeel van wildverband leggen

In wildverband bakstenen leggen of wildverband laminaat brengt natuurlijk ook wel een nadeel met zich mee.

Er is zoals gezegd geen patroon in te herkennen. Of in ieder geval is dit niet de bedoeling. In tuinen komt het soms voor dat er toch een patroon vindbaar is.

Bij metselwerk is het juist belangrijk om goed op te letten dat dit voorkomen wordt. Het kan daardoor een speels karakter hebben. Voor sommigen komt het echter rommelig over. Zij ervaren het als een nadeel dat er geen ritme in het leggen te herkennen is en kiezen liever anders.

Werken met een professionele metselaar

Hoewel wildverband leggen heel makkelijk lijkt, is het eerder juist lastig. Juist doordat er met verschillende afmetingen en zonder vast ritme wordt gewerkt, kan het lastig om goed uit te komen in elke rij of baan.

In dat opzicht is het daarom juist ook aantrekkelijk om met een professional op dit vlak te werken. Door de ervaring van de kenner is het juist wel mogelijk om een mooi wildverband te leggen dat ogenschijnlijk geen patroon heeft, maar wel exact uitkomt.

Dit is natuurlijk de ideale manier om de tuin of het laminaat te laten verzorgen voor jou.

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever