Home / handig / Zolder verbouwen tot slaapkamer

Zolder verbouwen tot slaapkamer

4 juni, 2020 Door: Erik
4 min. leestijd
Zolder verbouwen tot slaapkamer

Er zijn ontzettend veel redenen om jouw zolder om te laten bouwen tot slaapkamer. Misschien is er een nieuw kindje op komst, trekt er iemand bij je in of heb je simpelweg behoefte aan een extra logeerkamer.

Elke zolder zit anders in elkaar, en de mogelijkheden voor de transformatie zijn eindeloos. Van een luxe slaapkamer met badkamer tot een bescheiden kamer voor één persoon: Het kan allemaal.

Hier lees je wat er mogelijk is, wat het je gaat kosten en alles wat je nog meer wil weten over het verbouwen van je zolder tot slaapkamer.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Hoeveel kamers?

De meeste zolders zijn geschikt voor het omvormen tot één kamer, maar bij zolders met grotere oppervlakten is er meer mogelijk. Misschien heb je wel behoefte aan twee extra slaapkamers, of aan een slaapkamer met aparte badkamer.

Mits de ruimte groot genoeg is, kun je deze opsplitsen door middel van een wand. Worden het twee slaapkamers, dan kun je beter kiezen voor een wat dikkere isolatiewand tegen geluidsoverlast. Bij een combinatie van een slaapkamer en badkamer of opslagruimte, is dit niet echt nodig.

Je kunt dan kiezen voor een dunnere en goedkopere gipswand. Het is dus handig als je van tevoren kunt bepalen waar je de extra kamers voor gaat gebruiken. Zo kun je beter inschatten wat er nodig gaat zijn en heb je een accuraat beeld van wat de verbouwing je gaat kosten.

zolder die verbouwd is tot slaapkamer met meerdere zolderramen

Alles erop en eraan?

Er is ontzettend veel mogelijk bij een verbouwing van je zolder. Natuurlijk zijn deze veranderingen optioneel, maar het is goed om te weten wat er allemaal kan. Een belangrijk iets om over na te denken is de temperatuur boven op zolder.

Is er al verwarming geïnstalleerd en hoe heet wordt het er in de zomer? Met name schuine daken kunnen zorgen voor een benauwd gevoel. Dit kun je verbeteren door bijvoorbeeld meer ramen te laten installeren of een ventilatiesysteem te gebruiken.

Wanneer je een zolder hebt met schuine daken, moet je ook goed nadenken over de indeling van de kamer. Passen er bijvoorbeeld kasten in, en is het mogelijk om iets aan de muren te hangen?

Het is handig om goed na te denken over alle potentiële functies van de ruimte. Check ook of er voldoende stopcontacten aanwezig zijn.

Dit is iets wat makkelijk over het hoofd wordt gezien, maar wat je in elk soort kamer nodig gaat hebben.

Het uitbreiden van de zolder

Wanneer het oppervlak of de indeling van je zolder niet voldoet aan je wensen, kun je ervoor kiezen om hem uit te breiden. Uitbreiden kan bijvoorbeeld in de vorm van een dakkapel, en de indeling veranderen kan door middel van losse wandjes.

Voor een dakkapel of nokverhoging heb je een vergunning nodig, dit kan je dus niet zomaar laten doen. Binnen deze uitbreidingsopties heb je weer heel veel keuzes, dus doe goed onderzoek naar wat er wel en niet kan.

Naast het feit dat je hier een vergunning voor moet hebben, brengt het ook veel meer kosten met zich mee dan alleen het verbouwen van je zolder. Bij een dakkapel moet je bijvoorbeeld denken aan een kostenplaatje van rond de drieduizend tot vijfduizend euro.

Hoewel dit erg veel kan betekenen voor de ruimte en je levensgemak, is het geen goedkope actie.

Een verbouwde zolder

Het creëren van sfeer

Omdat een zolder vaak een opslagplek is waar niet echt geleefd wordt, kan het een vrij kille en sfeerloze ruimte zijn. Daarom is het belangrijk om bij een verbouwing tot slaapkamer meer te regelen dan alleen de praktische zaken.

Je kunt de kamer op heel veel verschillende manieren wat meer charme geven. Door de muren een warme of vrolijke kleur te geven, krijg je een huiselijk gevoel en kun je de ruimte wat meer personaliseren.

Je kunt er ook voor kiezen om één wand in een andere kleur te verven, of om een muurschildering te laten maken. Dit staat in zowel een kinderkamer als een logeerkamer erg gezellig.

Ook kun je zoals eerder genoemd wat meer ramen laten installeren. Hierdoor krijgt geeft de ruimte je een meer open gevoel, en komt er flink wat natuurlijk daglicht binnen. Denk vooral ook aan de vloer van de zolder.

Door bijvoorbeeld het laten aanleggen van vloerverwarming of vloerbedekking geef je de kamer direct een stuk meer warmte, letterlijk en figuurlijk. Mooi laminaat leggen, leuke lampjes, versieringen en eventueel een boekenplank zijn makkelijke manieren om wat persoonlijkheid te creëren.

Wat gaat een zolderverbouwing tot slaapkamer je kosten?

De prijs van je verbouwing is sterk afhankelijk van hoe uitgebreid je het wil hebben. Zoals je al weet zijn de kosten van een dakkapel of nokverhoging niet gering, en dit zijn dan ook gelijk de duurste aanpassingen die je kan maken.

Als je het simpeler wil houden en bijvoorbeeld alleen een gipswandje en een extra raam wil hebben, ben je veel goedkoper uit. Daar zou je een ruime 2000 euro voor betalen.

Wel moet je rekening houden met de eventuele kosten van het aanleggen van elektra en verwarming. Dit soort praktische dingen kunnen de kosten flink omhoog drijven.

Ook de functie van je zolderkamer(s) is een belangrijke indicator voor de kosten. Wanneer je bijvoorbeeld een slaapkamer en badkamer wil hebben, moet je ervoor zorgen dat er in de badkamer water, elektriciteit en een manier om te luchten is.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Bij een opslagruimte voor de wasmachine of droger, moet je daar aansluitingen voor hebben. Het verbouwen van je zolder tot een enkele slaapkamer is eigenlijk de meest simpele en goedkope optie.

Ook een werkkamer, hobbykamer of logeerkamer is vrij makkelijk en relatief betaalbaar.

Een verbouwing kan erg onoverzichtelijk en overweldigend zijn. Daarom is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te hebben wat je gedaan wil hebben en wat het maximaal mag kosten.

Je kunt hier een beter beeld van krijgen door bijvoorbeeld meerdere offertes aan te vragen. Zo zie je welke aanpassingen er mogelijk zijn en wat een bepaalde optie precies voor extra kosten met zich meebrengt.

Onthoud wel dat deze verbouwing echt een investering is. Het vergroot de waarde van je huis en wanneer je het verkoopt heb je hier een groot voordeel mee. Ook daarom is het belangrijk om dit proces door ervaren vakmensen te laten uitvoeren.

Het aanmodderen op eigen houtje zorgt op de lange termijn voor hogere kosten en een tegenvallend resultaat. Zoek een bedrijf dat je vertrouwt en dat bekendstaat om zijn expertise, zodat zij jouw droomzolder op een zorgeloze manier een werkelijkheid kunnen maken. 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever