Home / algemeen / Zolder verbouwing

Zolder verbouwing

10 februari, 2020 Door: Erik
7 min. leestijd
Zolder die in verbouwing is

Een effectieve manier om extra woonruimte te creëren en waarde aan je woning toe te voegen is een zolder verbouwing

Met een verbouwing van je zolder kun je niet alleen je woning wat groter maken. Maar ook opslagruimte transformeren in de perfecte slaapkamer, speelkamer, mediaruimte of een kantoorruimte.

Natuurlijk is het niet mogelijk om iedere zolder te verbouwen tot een slaapkamer of kantoorruimte. Daarom is het belangrijk een architect of bouwkundig ontwerper te raadplegen. 

Deze bekijken wat je opties zijn en of je zolder überhaupt het extra gewicht kan dragen van de verbouwing. 

Zolderkamer verbouwen

Het verbouwen of renoveren van je zolder is in sommige gevallen ingewikkelder dan andere verbeteringen aan je woning. 

Er is vaak minder bruikbare ruimte of het vereist wat moeilijkere taken voornamelijk bij een uitbreiding van de zolder kamer.

De verbouwing is grotendeels afhankelijk van het aantal en het type spanten dat wordt gebruikt om het dak, de balken en de helling van het dak te ondersteunen. Een schuin daklijn kan bijvoorbeeld iets ingewikkelder zijn.

Bij een kleine woning kan een grotere zolderkamer veel waarde toevoegen aan de woning. Je kunt extra dakramen toevoegen of extra sta- ruimte creëren met een dakkapel.  

Bij iedere verbouwing die je doet in de nok van je woning is het verstandig niet te doe-het-zelven maar gebruik te maken van een professioneel klusbedrijf. Daarnaast zijn goede vakmannen altijd een must als je niet handig bent of weinig tijd hebt. 

Een zolder schilderen is zo gebeurd, het geheel verbouwen van de zolder kan echter vragen met zich meebrengen. 

En als dit niet goed wordt opgepakt kan het ook extra kosten met zich meedragen. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Je zolder in een leefbare ruimte veranderen

Je zolder verbouwen is meer dan alleen een nieuwe ruimte ervan maken. De zolder moet leefbaar zijn, goed belicht, geïsoleerd en een stevige vloer bevatten.

In sommige gevallen heb je een bouw of omgevingsvergunning nodig:

De zolder zal naar alle waarschijnlijkheid als overige gebruiksfunctie zijn vergund. Wordt daar een slaapkamer gerealiseerd dan is er in principe sprake van een wijziging van het gebruik (wijziging van de gebruiksfunctie, dit wordt nl. woonfunctie).

Bij het wijzigen van het gebruik van een gebouw of ruimte moet dat gebouw of ruimte voldoen aan de eisen voor bestaande bouw van de nieuwe gebruiksfunctie.

Ontstaat er zonder verbouw een strijdigheid met de voorschriften voor bestaande bouw, dan is voor wijziging van de gebruiksfunctie een verbouwing nodig, waarvoor een bouwvergunning aangevraagd moet worden. Het desbetreffende deel dient dan aan de nieuwbouwvoorschriften te voldoen.

De RvS is zelfs van mening dat in zo’n situatie sprake is van nieuwbouw waarvan B&W geen ontheffing kunnen verlenen. Zie hiervoor ABRS 19 september 2006 nr. 200510340/1 en ABRS 4 maart 2009 nr. 200803779/1.

Bron: Bouwhelp

Zodra je al het fijne hebt uitgevogeld en geregeld is het tijd om te beslissen waarvoor de zolderruimte gaat dienen. Veel huiseigenaren verbouwen hun zolder in één van de volgende ruimtes:

  • Recreatie ruimte met bijvoorbeeld spellen en een pooltafel;
  • Televisie of film ruimte, met een eigen home theater;
  • Gast slaapkamer of de “master bedroom”;
  • Kantoorruimte of eigen fitnessruimte in huis;
  • Speelkamer voor de kinderen;

Altijd belangrijk.. een goede isolatie van de zolder

Het is belangrijk je zolder goed te isoleren. Of je de zolder gaat verbouwen of niet. Een goede isolatie van de zolder kan je al snel kosten doen besparen door een betere luchtdichtheid. Er zijn verschillende isolatievormen die passen bij jouw woning, win advies in bij een isolatiebedrijf die je kan bijstaan.

Tip: Als er een slaapkamer onder je zolder is, hou dan extra rekening met geluidsisolatie bij het afwerken van je vloeren. Een goed isolatie biedt naast geluidsbeheersing een verlichting. Een multiplex ondervloer is je beste keuze als je voetstappen en andere activiteiten wilt dempen. Populaire vloer opties zijn onder meer:

  • Laminaat;
  • Keramische of porseleinen tegels;
  • Tapijt;

Nok verhogen

Mocht je grote plannen hebben voor je zolder en deze is te laag met een vliering dan kun je voor een nokverhogende dakkapel kiezen. Omdat je hiermee te woning verhoogt zijn hier wel aparte vergunningstrajecten voor. Informatie hierover vind je bij jouw gemeente.

De kosten van een nokverhoging kunnen variëren tussen de €6.000 en €12.000. 

Bij het verhogen van de nok moet de gehele dakconstructie worden aangepast vandaar dat de kosten hierin kunnen oplopen. Wat je ervoor terugkrijgt is natuurlijk meer waarde en ruimte aan je woning. 

Zolder die verbouwd is tot een slaapkamer.

Zolder verbouwen tot een slaapkamer

De meest logische zolder verbouwing is toch altijd om de zolder te verbouwen tot een extra slaapkamer

Zorg ervoor dat je van te voren bedenkt wat je precies wilt doen voordat je muren begint op te zetten en de ruimte gaat afwerken om te dienen als slaapkamer. Denk aan de lay-out, waar de uitgangen en lichtschakelaars naartoe gaan, de grootte enz.

De lijst lijkt eindeloos, maar je moet de maten en locaties kennen van alles wat je wilt voordat je begint, zodat je op de juiste manier kunt plannen.

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Met een slaapkamer op de zolder vecht je hoogstwaarschijnlijk toch voor elke centimeter ruimte die je kunt krijgen. Dus als je met slimme ideeën komt om ruimte te besparen, voer ze uit

Meer weten over het verbouwen van je zolder tot een slaapkamer? Vind hier meer informatie ->

De gemiddelde kosten van een zolderverbouwing

Een zolder verbouwing kan erg variëren qua kosten. Het is namelijk geheel afhankelijk van hoeveel je zelf doet en wat je wilt laten doen.

Als je de totale zolder verbouwing over laat aan een aannemersbedrijf krijg je te maken met de loonkosten van aannemers, inspectiekosten en materialen. 

Daarom is het belangrijk alle factoren zorgvuldig te overwegen. Enkele factoren die invloed hebben op de prijs zijn als volgt:

Zolderverbouwing stappenGemiddelde kostenSpecialist
Zolder schoonmaken€50 – €150Schoonmaker
Zolder isoleren€800 – €3.500Isolatiebedrijf
Vloer + ondervloer leggenPrijs per m2 – Gemiddeld €15 – €150Vloerspecialist
Gipsplaten zetten€50 – €60 per m2Stukadoor
Plafond zetten€1.500
Schilderen€300 – €900Schilder
Lichten en stopcontacten installeren€150 – € 200Elektricien
Ramen installeren€145 – € 345Installatiebedrijf

Hoe kan ik geld besparen op mijn zolder verbouwing?

Als de totale kosten toch wat hoger uitpakken dan je in gedachten had, gebruik dan enkele van deze tips om geld te besparen op je zolderverbouwing:

Doe een deel van het werk zelf

Schoonmaken, voorbereidend werk of interieur verf om de verbouwingskosten te verlagen. 

Vloeren leggen kun je ook zelf doen  zoals tapijttegels en eenvoudig te installeren laminaatvloeren.

Zoek naar manieren om op materialen te besparen. 

Laminaatvloeren zijn bijvoorbeeld goedkoper dan houten vloeren van hoge kwaliteit.

Conclusie

Zelfs als je geen extra (slaap)kamer nodig hebt of de extra ruimte heeft het verbouwen van je zolder veel voordelen. Je kunt het gebruiken als een luxe opslagplaats en het voegt meerwaarde toe aan je woning. 

Het huis voelt er groter door,, de buitenzijde wordt mooier (als je een dakkapel erop laat plaatsen) en je hebt eventueel wat extra huisvesting voor je groeiende gezin!

Een zolder verbouwing is niet voor iedereen weggelegd, maar heb je het extra geld om te investeren is het een verbouwing waar je misschien wel het meeste van zult genieten.

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever