Home / handig / Zolderraam laten plaatsen

Zolderraam laten plaatsen

13 mei, 2020 Door: Erik
min. leestijd
Nieuw geplaats zolderraam die open staat

Een zolderraam laat je het beste door een professional plaatsen. Als je een zolder hebt waar iemand slaapt of waar je veel bent om te werken of studeren dan is het zaak dat je daar een goed raam plaatst.

Je wilt immers voldoende daglicht en frisse lucht hebben in een ruimte waar je veel tijd doorbrengt. Nu kun je op de zolder een zolderraam laten plaatsen in de vorm van een dakkapel maar als je dat te duur wordt of je liever een gewoon raam dan zijn er nog voldoende mogelijkheden. 

Direct een gespecialiseerde klusser inhuren?

Plaats gratis jouw klus en kom in contact met vakmensen.

Plaats jouw klus

Kies de juiste maat bij een zolderraam plaatsen

Een zolderraam kan doorgaans snel geplaatst worden. Omdat ze nagenoeg altijd in een schuin dak bevestigd worden zijn het veelal kantelramen. Deze maak je eenvoudig open of dicht met een goede handgreep.

Deze zit bovenaan waardoor deze makkelijk te hanteren is en je het zolderraam in diverse standen kunt plaatsen. Zo kun je net zoveel frisse lucht en licht binnen laten komen als jij maar wilt.

Een zolderraam is in diverse formaten verkrijgbaar. Zit er al eentje op zolder en wil je dit laten vervangen? Meet dan goed de maat op zodat je precies de juiste kunt laten maken. 

Een zolderraam laten plaatsen is een verstandige keuze

Veel zolderramen hebben een standaardmaat. Een zolderraam van 45×55 centimeter zul je dan ook veel tegenkomen. Wil je liever een andere maat? Informeer dan wat er allemaal mogelijk is.

Een groter raam plaatsen kost meer werk en zal duurder uitvallen. Je laat dit het beste door een professioneel bedrijf doen omdat het zaak is dat het goed bevestigd wordt en er geen lekkage kan ontstaan.

Een raam installeren op een schuin dak is zeker geen eenvoudig klusje dus we raden je aan dit aan een ander over die er verstand van heeft over te laten. 

Zolderramen van diverse materialen

Een zolderraam kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Als je naar het kozijn kijkt dan kan dit bijvoorbeeld van hout zijn, maar ook van aluminium of kunststof gemaakt worden.

Groot voordeel van de laatste twee materialen is dat ze makkelijk schoon te houden zijn en ze heel lang mee kunnen gaan. Hout slijt sneller en daarom is een zolderraam van kunststof zeker het overwegen waard. Is het vies, dan doe je het snel en simpel af met een sopje en ben je alweer klaar.

Zolderraam dient goed te ventileren

Een belangrijk gegeven bij een zolderraam is dat je dit dus open kunt zetten op een stand die jouw voorkeur heeft. Echter, mocht het nu regenen of erg koud zijn dan zul je niet snel geneigd zijn het zolderraam open te zetten.

Omdat het een kantelraam betreft regent het immers snel binnen en in de kou gaan zitten doe je natuurlijk liever niet. Kies daarom voor een zolderraam met ventilatie.

Deze zit boven in het raam en daarmee kun je toch regelen dat er frisse lucht binnenkomt zonder dat het tocht of binnen regent. Je wilt natuurlijk wel gewoon goed kunnen blijven doorademen dus zoek altijd een zolderraam uit met een dergelijke ventilatie. 

Nieuw geplaatst zolderraam

Kies een passend gordijn bij je zolderraam

Een zolderraam laat natuurlijk ook licht door. Wordt de zolder als slaapkamer gebruikt dan wil je er een goed gordijn voor hangen. Als het een kantelraam is dan kun je daar speciale gordijnen voor kopen die precies passen.

Als je kiest voor een gewoon gordijn dan komt dit recht naar beneden te hangen en laat het alsnog veel licht door. Voor een zolderraam gordijn kun je dan ook het beste een speciaal model aanschaffen dat goed past en dat op het raam zelf bevestigd kan worden.

Dit kan een gewoon gordijn zijn maar er wordt ook veel gekozen voor een zolderraam rolgordijn. Dit sluit goed aan en kun je in de door jou gewenste stand zetten met de bediening. Wil je het vertrek goed donker kunnen maken?

Dan kies je het beste voor een verduisterend gordijn. Een rolluik aan de buitenzijde laten plaatsen is ook mogelijk. Zo geeft je zolderraam meteen verduistering. 

Wat voor soort zolderramen kun je zoal kiezen? 

Bekende dakramen zijn Velux of Luxtra en dit zijn slechts een paar voorbeelden. Voordeel van deze zolderramen is dat zij kwalitatief goed zijn en dat de speciale raamdecoratie er altijd goed op past. Is het raam stuk en wil je het zolderraam vervangen?

Dan kan dat met eentje van hetzelfde merk altijd eenvoudig gedaan worden. Een Luxtra zolderraam kun je laten plaatsen zodat je zelf nergens geen omkijken meer naar hebt. Ze verkopen dakramen in verschillende prijsklassen zodat er voor iedereen wel iets te vinden is.

De zolderramen kunnen zelfs twee naast elkaar geplaatst worden als je graag meer licht binnen wilt. De dakramen zijn gemaakt van diverse soorten materiaal, met verschillende soorten glas en kunnen op maat gemaakt worden. Het zou raar lopen wil jij geen geschikt zolderraam daartussen kunnen vinden. 

Waar koop je een goed zolderraam? 

Een zolderraam is in diverse uitvoeringen te koop. Weet je niet zo goed wat je het beste kunt kiezen? Kijk dan online eens rond naar wat er zoal te koop is op dit gebied. Je kunt bij bijvoorbeeld een bouwmarkt een zolderraam kopen maar ook de woninginrichters bieden deze aan.

Kun je er meteen een goed passende raamdecoratie bij kopen zodat alles netjes afgewerkt is. Kies je voor het aanschaffen van een zolderraam bij een bouwmarkt dan zul je dit doorgaans zelf monteren.

Nogmaals, dit is geen eenvoudige klus maar als jij een handige Harry bent zal het je wel lukken. Meet altijd goed wat je nodig hebt en zorg voor het juiste gereedschap. Bij het zolderraam monteren is een paar extra handen nooit weg dus zorg voor een handige klushulp.

Voordelen als je een professional inschakelt

Kom je er zelf niet goed uit wat je hebben wilt? Win dan altijd eerst de nodige informatie in. Zo weet je wat je het beste kiezen kunt en kom je met een zolderraam te zitten dat goed past.

Want op een lekkend raam of eentje waar tocht doorheen komt zit natuurlijk niemand te wachten. Laat je het zolderraam plaatsen door een professionele installateur dan ben je er ook van verzekerd dat alles klopt. Zo niet, dan heb je nog altijd de garantie om op terug te vallen.

Mocht je een zolderraam dat lekt hebben dan kan een vakkundig bedrijf dit probleem snel voor je oplossen. 

Je las een blog artikel van Klussersvinden.nl

Contact opnemen mag altijd en het artikel delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar andere artikelen:

Meer artikelen:

Wil je direct aan de slag?

Meld je gratis aan en plaats een klusopdracht, of ga aan de slag als klusser en kom in contact met opdrachtgevers.

illustratie van een klusser die contact opneemt met een opdrachtgever